06. 10. 2017 - 08:35
Stvari su sada kristalno jasne: Ovo je plan za spas posrnulog...
907
Shares
Stvari su sada kristalno jasne: Ovo je plan za spas posrnulog Bayerna!

DETALJNA ANALIZA

Stvari su sada kristalno jasne: Ovo je plan za spas posrnulog Bayerna!

Germanijak.hr
06. 10. 2017 - 08:35
0
Shares

Nakon što je Carlo Ancelotti preko noći zaradio otkaz u Bayernu, što je označilo kraj epizode trofejnog Talijana koje je od samog starta ostavljala dojam nedorečenosti i nekompatibilnosti. Točan i potpun razlog smjene počiva na rezultatima, koji su bili dosta blijedi u ovom uvodnom dijelu sezone, a i u izvještajima koji govore o propadanju odnosa sa autoritetima u svlačionici, poput Boatenga, Mullera, Riberyja i Robbena vjerojatno ima (po)dosta istine.

Dok čak ni majstor za odnose među snažnim karakterima poput Ancelottija nije uspijevao održati stvari pod kontrolom, pitanje je kako će se njegov nasljednik snaći u toj izrazito zahtjevnoj ulozi. Kroz protekli tjedan profilirala su se četiri ozbiljna kandidata za klupu Bayerna, od čega bi trebalo ozbiljno shvatiti njih tri. Thomas Tuchel, Luis Enrique, Jupp Heynckes i Julian Nagelsmann su po svemu sudeći širi krug, a trojica Nijemaca spadaju pod uži krug kandidata za Ancelottijevog nasljednika u Bavarskoj. Svaki od njih trojice ima svoje prednosti i mane.

Jupp Heynckes je odani vojnik kluba, koji je 2013. godine nakon osvajanja trostruke krune s Bayernom odlučio otići u zasluženu mirovinu i prepustiti svoje mjesto viziji Pepa Guardiole. Sedamdesetdvogodišnjak je bio trener bavarskog giganta u tri navrata; prvi put od 1987. do 1991., zatim 2009. – kada se također vratio iz mirovine kako bi premostio krizu u Bayernu uzrokovanu odlaskom Jurgena Klinsmanna – te u konačnici u njegovoj najuspješnijoj inkarnaciji, od 2011. do 2013. godine. S klubom je osvojio sve što se u Njemačkoj da osvojiti, uz navedeni naslov osvajača Lige prvaka 2013. godine, a ovdje bi ponovno došao da svojim iskustvom i autoritetom umiri „brod u oluji“ i pripremi teren za nekog dugoročnog nasljednika.

A u  Säbener Strasse smatraju da tu ulogu mogu preuzeti ili Hoffenheimovo „čudo od djeteta“ Julian Nagelsmann, ili bivši trener Augsburga, Mainza i Bayernovih ljutih rivala, dortmundske Borussije, Thomas Tuchel. Potonji je djelovao kroz protekli tjedan kako iznenađujuće najizgledniji kandidat za preuzimanje klupe; čak se spominjao i razgovor između predsjednika Ulija Hoenessea i Pepa Guardiole za vrijeme Španjolčeva posjeta Munchenu u kojem je Hoeness navodno otkrio Guardioli kako su skloni ideji Tuchela na klupi Bayerna. Guardiola i Tuchel imaju prijateljski odnos zasnovan na sličnoj, progresivnoj viziji nogometa, što je i navelo Pepa da Hoenessovu ideju podrži. No, uzevši u obzir sukob sa suradnicima i nadređenima koji je u konačnici doveo do raskola u Dortmundu i Tuchelove ostavke s mjesta trenera, upitnici se nadvijaju kako bi se snašao u situaciji u kojoj je pod još većim pritiskom. Pregovori su također prema izvještajima iz Munchena došli do zida iz razloga jer je Tuchel najavio kako bi mu jedan od prvih poteza bio rješavanje 33-godišnjeg Robbena i 34-godišnjeg Riberyja, koji unatoč poznim godinama još uvijek drže konce svlačionice Bayerna. Njegovim angažmanom ne bi bio sretan ni Mats Hummels, koji je između ostalog otišao iz Borussije upravo zbog navodnih neslaganja s temperamentnim „ludim znanstvenikom“ Tuchelom. Kada je Hummels upitan o potencijalnom ujedinjenju s Tuchelom, stoper nije djelovao oduševljen u intervjuu za Sky UK:

„Bayern me upitao neke stvari, a ja sam iznio svoje mišljenje. Doduše, nisam siguran je li Tuchel najizgledniji kandidat za posao, ili postoje još jedno ili dva imena. Ne znam, zbilja“ rezervirano je rekao Hummels u izjavi koju su mnogi protumačili kao odbijanje pomisli o Tuchelovom ustoličenju u Bayernu. Svakako, iskustvo Tuchel ima, vizija nogometa se poklapa s onom koju bi htjeli na Allianz Areni, ali rigidni karakter nametnuo je sumnju oko tog odabira.

Konačno, treće ime je Julian Nagelsmann, 30-godišnjak koji je svojom zrelošću, taktičkom inovativnošću i pomno razrađenim rizikom doveo maleni Hoffenheim u vrh njemačkog nogometa. Još i prije otkaza Ancelottiju njegovo se ime provlačilo njemačkim medijima kao ono koje će naslijediti Talijana na klupi Bayerna kada dođe vrijeme za rastanak. Ono je došlo ranije nego se itko nadao, a i sam Hoeness ne krije kako mu je mladić prvi izbor za novog trenera Bayerna. Uostalom, sam Hoeness je zbog niza ozljeda sa 27 godina prekinuo svoju igračku karijeru, te je odmah postao komercijalni direktor Bayerna, a u Nagelsmannu vidi sliku i priliku svog ulaska u svijet velikog pritiska i odgovornosti u mladoj dobi. Ovog su ljeta iz njegovog Hoffenheima u Bayern doveli vedete Sebastiana Rudyja i Niklasa Sulea, koji su se profilirali kao igrači za najvišu razinu upravo pod Nagelsmannom, a sada bi rado vidjeli i samog trenera kao dugoročno rješenje koje bi osvježilo ideje u svlačionici Bayerna.

Realna prepreka njegovom angažmanu je milijarder Dietmar Hopp, vlasnik Hoffenheima, koji nije sklon olakom puštanju talentiranog trenera s ugovorom do 2021. godine. U nekoliko je navrata Hopp kategoričko odbacio mogućnost Nageslmannovog odlaska iz kluba, makar je svjestan kako je nemoguć zadatak ostaviti ga do u nedogled.

„Svjestan sam kako je nemoguće dugoročno zadržati tako sjajnog trenera u klubu ovakvog ranga, ne živim u iluziji po tom pitanju. Baš kao što je bilo nemoguće dugoročnije zadržati imena poput Roberta Firmina, Niklasa Sulea ili Kevina Vollanda“, izjavio je Dietmar Hopp. Nagelsmann je u klubu od 2010., ali trener prve momčadi postao je prije gotovo točno dvije godine, usmjerivši ga do kvalifikacija Lige prvaka gdje su ispali od Liverpoola.

Zasad je naizglednija opcija da iskusni Jupp Heynckes nakratko ostavi mirni penzionerski život i još jednom dođe pomoći Bayernu da prebrodi krizu. To bi trebalo trajati do kraja sezone, nakon čega bi stara iskusnjara pripremila teren za ljetno ustoličenje Juliana Nagelsmanna kao dugoročno rješenje i plod želje Hoenessa. Naravno, stvari se na ovoj razini mogu mijenjati iz dana u dan, pa nije isključeno da se u konačnici pojavi i neko novo ime „iz rukava“, no po svim informacijama iz Njemačke, ovo bi trebala biti neposredna budućnost bavarskog giganta.

(Germanijak.hr)

 

Učitaj još novosti