24. 09. 2017 - 12:53
ODLUČENO: Evo gdje će igrati Barcelona ako Katalonci proglase...
907
Shares
ODLUČENO: Evo gdje će igrati Barcelona ako Katalonci proglase nezavisnost

REFERENDUM 1. OKTOBRA

ODLUČENO: Evo gdje će igrati Barcelona ako Katalonci proglase nezavisnost

Index.hr
24. 09. 2017 - 12:53
0
Shares

Fudbalski svijet je u panici. Hoće li Barcelona nakon 1. listopada napustiti Primeru, pitanje je koje brine nogometne fanove širom svijeta. 

Podsjetimo, regionalna vlada Katalonije planira 1. listopada provesti referendum o nezavisnosti, unatoč činjenici da je održavanje referenduma zabranio španjolski ustavni sud.

Sud je pak obavijestio nekoliko katalonskih medija, uključujući javnu regionalnu televiziju TV-3 i Catalunya Rádio, da prestanu emitirati reklame kojima zagovornici nezavisnosti pozivaju na izlazak na referendum.

Prije desetak dana nekoliko naoružanih policajaca pretražilo je sjedište katalonskog tjednika El Vallenc u mjestu Valls, oko 50 kilometara udaljenom od Barcelone. Sa sudskim nalogom tražili su glasačke listiće te su iznijeli glavno računalo kompanije, rekao je njen direktor Francesc Fábregas. Napomenuo je da nikakav materijal o referendumu nisu našli. Policija je tjednik napustila nakon pretrage koja je trajala oko pet sati. Na ulici, ispred redakcije, okupilo se više prosvjednika pjevajući katalonsku himnu.

Madrid ima sudske ovlasti da preuzme kontrolu nad regionalnom vladom ili može poslati policiju kako bi u Kataloniji spriječio glasovanje, no bilo koja od tih mjera narušila bi model decentraliziranog upravljanja u Španjolskoj, podijeljenoj na 17 autonomnih pokrajina, od kojih je Katalonija jedna.

Prema španjolskom ustavu iz 1978., kada je u zemlju uvedena demokracija, ovakvi referendumi dopušteni su jedino na razini čitave Španjolske, ali ne i u regijama. Ustav time brani cjelovitost Španjolske.

Zagovornici nezavisnosti imaju većinu zastupničkih mjesta u katalonskom parlamentu i izglasali su zakon o referendumu. Njega je španjolski ustavni sud proglasio nevažećim, no katalonski separatisti svejedno nastavljaju pripremu referenduma. Španjolska vlada desnog centra poručila je iz Madrida da se on neće održati.

O političkoj krizi koja trese Španjolsku uprava Barcelone navodno nema čvrsti stav. Čelnici Blaugrane nedavno su izjavili da klub nema stav o mogućem odvajaju Katalonije od Španjolske. Međutim, prije tri godine nogometni klub Barcelona pridružio se ''Nacionalnom sporazumu o pravu odlučivanja'', platformi koju čine političke stranke i nevladine organizacije koje podupiru nezavisnost Katalonije.

Nakon što je civilna garda uhitila članove katalonske vlade, nogometni klub Barcelona poslao je dosad najkonkretniju političku izjavu. U priopćenju koje je poslao klub stajalo je da oni čvrsto brane demokraciju, slobodu govora i pravo na samoodređenje.

Ipak, kako god se razvila kriza u Španjolskoj, mnogi vjeruje da nema šanse da će Barcelona napustiti La Ligu. 

''Ostat ćemo u istoj ligi u kojoj igra Espanyol'', izjavio je ranije ovog mjeseca potpredsjednik Barcelone Carles Villarubí. Ta je izjava znakovita jer se Espanyol, iako je klub iz glavnog grada Katalonije, smatra prošpanjolskim.

Međutim, Javier Tebas, predsjednik Španjolske profesionalne nogometne lige, kazao je:

''Barcelona neće moći donijeti samostalnu odluku u kojoj će ligi igrati ako doista dođe do odcjepljenja Katalonije.''

Izvori iz kluba za BBC su kazali kako se uprava Barcelone neće izlijetati s preuranjenim izjavama i službenim priopćenjima sve dok se referendum ne održi.

Ipak, isti je izvor dodao da ako Katalonija proglasi nezavisnost, klub će morati uzeti u obzir mišljenje svih svojih članova prije donošenja tako važne odluke.

''Svaka čast svima, ali mislim da je Barcelona jedan od vodećih svjetskih brendova, ne samo u nogometu i uvjeren sam da bi svaka liga na svijetu voljela imati Barcu. Uključujući i Španjolsku'', rekao je neimenovani član uprave katalonskog diva za BBC.

Kako će se rasplesti ova priča teško je reći, treba pričekati 1. listopad i dane koje će uslijediti, no vjerujemo da ćemo i u budućnosti gledati El Clasico. Jer bez Messija i društva on ne bi bio isti.

"Ne mogu zamisliti španjolsku ligu bez Barcelone. Jednostavno ne mogu. Kao ljubitelj nogometa i sporta općenito tako nešto mi je nezamislivo", izjavio je trener Real Madrida Zinedine Zidane. 

Učitaj još novosti