21. 09. 2017 - 20:31
Konačno spremni da sruše kralja: Igraju genijalno i...
907
Shares
Konačno spremni da sruše kralja: Igraju genijalno i neodoljivo, a imaju i čovjeka kojeg konstantno porede sa Maradonom

SARRIJEV NAPOLI

Konačno spremni da sruše kralja: Igraju genijalno i neodoljivo, a imaju i čovjeka kojeg konstantno porede sa Maradonom

Besim TODOROVAC
21. 09. 2017 - 20:31
0
Shares

Maurizio Sarri nije bio zabrinut dok je išao prema tunelu.  Njegov tim imao je gol zaostatka protiv odličnog Lazija, koji je već pobijedio Juventus i razbio Milan u posljednih šest sedmica. Ipak, trener Napolija rekao je svojim igračima da ne mijenjaju ništa. „Samo nastavite raditi kao i do sada i stvari će ispasti dobro na kraju.“

Ili je barem tako objasnio nakon meča. Samo oni individualci koji su bili u gostujućoj svlačionici na Olimpicu znaju da li je Sarri na poluvremenu bio tako smiren, kako on sam kaže. Ono što je sigurno jeste da je imao pravo vjerovati u svoje izabranike. Usporenost na početku susreta je obilježje Napolija u ovoj sezoni, kao i brza i žestoka završnica. Gubili su 1-0 nakon 45 minuta protiv Atalante krajem augusta, ali su slavili sa 3-1. Gostovali su kod Nice i Bologne. Nije bilo golova na poluvremenu. Oba meča su završili sa laganom pobjedom.

Može biti kako su upravo ova nedavna iskustva dala Sarriju samopouzdanje u srijedu navečer. Ili je možda primijetio da se Stefan de Vrij muči sa povredom. Najbolji stoper Lazija, kao i strijelac uvodnog gola, imao je istegnuće mišića i nije se vratio na teren u drugom poluvremenu. Domaći su već izgubili jednog defanzivca, Bastosa, u 25. minuti.

Zbog tih povreda su imali improvizovanu zadnju liniju, sa Dušanom Bastom, prirodnim bekom, i Lucasom Leivom. Ne baš idealna kombinacija protiv najefikasnije ekipe Serije A.

Ovdje dolazimo do središta priče, jer ako je Sarri zaista vjerovao da će se stvari okrenuti, to je vjerovatno zbog toga što je u svlačionici mogao ugledati Driesa Mertensa, Josea Callejona i Lorenza Insignea koji su ga posmatrali. Možda je i više od toga. Genijalnost Napolijeve trojke u napadu ne treba skrenuti pažnju od ostatka tima: Sila i bijes Allana, smirena kontrola Jorginha ili čak potcijenjena distribucija lopte Kalidoua Koulibalyja.

Upravo je stoper Koulibaly donio izjednačenje Napoliju, uguravši loptu u mrežu nakon što je Strakosha zaustavio šut Albiola. Za dvije minute, gosti su poveli.  Ovog puta je to bio Callejon, koji je hladnokrvno zabio sa ruba šesnaesterca nakon što mu je loptu doturio Hamšik. Napolijev treći gol će se ipak pamtiti. Strakosha je pravovremeno istrčao sa gol-linije nakon dubinske lopte Jorginha ka Mertensu. Kako se lopta bližila aut-liniji, Belgijanac je nastavio juriti ka njoj. Kako se golman zatekao na „ničijoj zemlji“, on je okrenuo tijelo unatrag i uputio udarac van kaznenog prostora u gornji lijevi ugao gola. 

Nedugo nakon što je lopta završila u mreži, usporedbe su počele. „Hej, zar ovaj gol nije bio baš poput onog Diega Maradone? Pa, nekako jeste. Argentinac jeste postigao čuveni gol u februaru 1985. protiv istog protivnika sa iste strane terena. Ali je zabio iz manje oštrijeg ugla.

Mertens bi volio kada se svaki njegov uspjeh ne bi poredio sa najboljim igračem Napolija ikada, ali je to i testament koliko je dobar bio u proteklih 12 mjeseci pa se to nastavlja, bez obzira na sve. „Poput Diega“ je naslovnica današnjeg Corriere dello Sporta. „Je li to bio Dries ili Maradona?“, pita se Gazzetta.

Teško da je Napoli ekipa bez mana, a Sarri je već pokazao frustraciju zbog usporenih početaka mečeva na posljednjim press konferencijama. Tek trebamo vidjeti najbolje od Hamšika u ovoj sezoni, iako je ovo možda bio njegov najbolji nastup u sezoni. Ali, Napoli je tako neodoljiv kada sve klikne.

Trenutno zaista jeste. Napoli je u konačnici slavio sa 4-1 sa Jorginhovim pogotkom iz penala. U Seriji A je odigrano tek pet kola, a ovo je bio njihov 19. pogodak i deseti različiti strijelac. Uključujući prošlu sezonu, trenutno su u nizu od deset ligaških pobjeda, što je klupski rekord.

Možda su imali i sreće u srijedu. Povrede su sigurno uzdrmale Lazio, koji je završio sa desetoricom na terenu (Basta nije mogao nastaviti nakon što je Inzaghi izvršio sve tri izmjene). Međutim, Napoli je već zabio tri pogotka do tada.  A Lazio nije uputio nijedan udarac u drugom poluvremenu.

Možda je još rano, ali Napoli nikada nije izgledao spremnije, pod vodstvom Sarrija, da bude izazivač za titulu. Kada je novinar sa Mediaset Premiuma upitao Sarrija o ovome nakon meča, on je dao tipičan odgovor: „Moram u krevet. Imamo trening sutra“.

Samo nastavite raditi kao i do sada i stvari će možda ispasti dobro na kraju.

(Besim TODOROVAC)

Učitaj još novosti