21. 09. 2017 - 16:44
Clevelanda i LeBrona ni na mapi: Ovo je pet favorita za...
907
Shares
Clevelanda i LeBrona ni na mapi: Ovo je pet favorita za osvajanje NBA lige

BPI

Clevelanda i LeBrona ni na mapi: Ovo je pet favorita za osvajanje NBA lige

Sport.ba/Telegraf.rs
21. 09. 2017 - 16:44
0
Shares

Ako je vjerovati najboljoj prognozi koja u ovom trenutku postoji, Golden State Warriorsi lako će odbraniti titulu naredne ssezone.

Predstojeća NBA sezona "prijeti" da bude pojačano uzbudljiva i daleko neizvjesnija od prethodne, makar zbog činjenice da će, sem Clevelanda, Golden State Warriorsi imati još minimum tri ekipe koje sa punim pravom računaju da im zaljuljaju tron.

Cavsi, sa LeBronom Jamesom, ali bez njegove desne ruke Kyrieja Irvinga koji je prešao u Boston, zapravo neće biti ni u top pet timova za koje se procjenjuje da će biti najveća prijetnja Curryju i družini za titulu.

Prema najmodernijoj, najobuhvatnijoj i najtačnijoj prognozi zvanoj BPI (Basketball Power Index) koju je razvio tim analitičara američke mreže ESPN, Cleveland je tek šesti favorit za osvajanje titule u NBA ligi.

Prema BPI-ju, prvi favorit sa 57.9 procenata šansi da bude prvak je aktuelni vladar Golden State.

Zanimljivo je da su Warriorsi ove sezone veći favoriti nego što su to, prema istoj analizi, bili minule sezone (tada im je davano 52.4 procenta šansi pa su opet razbili konkurenciju), a za to postoje dobri razlozi: promjene u drugim ekipama, prije svega činjenica da je Cleveland ostao bez prvog plejmejkera, ali i podatak da je šampion sačuvao kostur tima sa Durantom, Curryjem, Thompsonom, Greenom koji je prethodne sezone na dominatan način došao do titule.

Prva prijetnja "Ratnika" je Houston (stigao Chris Paul iz Clippersa), treći na listi favorita je San Antonio kome se daju iste šanse kao i pojačanom Bostonu (stigli Irving i Hayward) da osvoji titulu, a na petom mestu je Oklahoma sa Westbrookom i pridošlim superstarom Paulom Georgeom iz Indiane.

Tek je na šestoj poziciji vicešampion Cleveland.

U prvih deset su još Minnesota koja je možda i najbolje poslovala u prelaznom roku (stigli Butler, Teague, Gibson, Jamal Crawford), te Toronto, Washington i Milwaukee.

Pogledajte i kompletan plasman ekipa za sezonu 2017/2018 prema proračunu BRI analize:

nba-poredak-830x0

Učitaj još novosti