17. 09. 2017 - 09:27
Sudija uništio bokserski spektakl godine: Golovkin razbio...
907
Shares
Sudija uništio bokserski spektakl godine: Golovkin razbio rivala pa neviđeno pokraden

NECVJEROVATNA FARSA

Sudija uništio bokserski spektakl godine: Golovkin razbio rivala pa neviđeno pokraden

17. 09. 2017 - 09:27
0
Shares

Bokserski meč Gennadyja Golovkina i Saula 'Canela' Alvareza bio je zaista najbolji okršaj godine! Šteta je samo to što je zavšio izuzetno kontroverznom sudijskom odlukom na štetu kazahstanskog borca.

Čak su i meksički navijači, kojih je u T-Mobile Areni u Las Vegasu bilo u velikoj većini, zviždali nakon što je objavljeno da je meč za titulu svjetskog prvaka u srednjoj kategoriji između Genadija "GGG" Golovkina (37-0-1) i Saula "Canela" Alvareza (49-1-2) proglašen neriješenim.

Jedan od najiščekivanijih mečeva u novijoj historiji, osim onoga Mayweathera i McGregora, tako se iz spektakla pretvorio u neviđenu farsu.

Neposredno prije meča kladionice su smanjile koeficijent na remi s 30 na 15, a da je nešto sumnjivo, vidjelo se na kraju meča. Golovkin, koji je ovim rezultatom zadržao titule po WBA, WBC i IBF verzijama, dominirao je gotovo cijeli meč i pravo je čudo da je Canelo na nogama dočekao kraj 12. runde.

Da nešto nije u redu sa sudijama, vidjelo se i kod kartica preostala dva sudca. Dave Moretti je borbu bodova 115:113 presudio u korist Golovkina, iako ni to nema veze s vezom, budući da je Kazahstanac premoćno pobijedio po svim kriterijima. Cirkusu se pridružio sudija Don Trella, koji je borbu bodovao 114:114, što tek nema smisla, a nezasluženi remi Alvarezu je osigurala Byrd koja je presudila nevjerovatnih 118:110 u njegovu korist.

"Stiskao sam ga svaku rundu. Dobro je da i dalje držim sve pojaseve, još sam prvak, ali naravno da želim revanš", rekao je Golovkin koji je dočekan ovacijama publike.

"Osvojio sam sedam ili osam rundi. Barem triput sam ga uzdrmao i osjećam se frustrirano zbog ovog remija. Ako želi revanš, dobit će ga", rekao je Alvarez.

Tako je jedna sudijska oznaka potpuno u sjenu bacila fantastičan meč, koji je opravdao sva očekivanja. Vrhunskih 12 rundi boksa koje su morale biti presuđene potpuno drugačije.

Spomenimo i to da su od borbe oba boksera dobro zaradila. Garantirani iznos koji je Canelo odnio kući bio je pet miliona dolara, a Golovkin dva manje. Na to još ide udio od prodaje PPV paketa, ulaznica, sponzora itd.

Učitaj još novosti