13. 09. 2017 - 12:20
Ovo je najbolji skaut na svijetu: Klopp je postao ime...
907
Shares
Ovo je najbolji skaut na svijetu: Klopp je postao ime zahvaljujući njemu, a otkrio je brojne današnje velike zvijezde

SVEN MISLINTAT

Ovo je najbolji skaut na svijetu: Klopp je postao ime zahvaljujući njemu, a otkrio je brojne današnje velike zvijezde

13. 09. 2017 - 12:20
0
Shares

Žuto-crni u Njemačkoj nose nadimak "milioneri iz Dortmunda", što ih odlično opisuje jer je riječ o jednom od najbogatijih bundesligaških klubova, a taj status osiguralo im je fantastičnog poslovanje na nogometnoj tržnici. Njihovi igrači prodaju se u najbolje evropske klubove kao na traci, svake godine barem jedan preseli preko bare za ogromnu lovu, pretprošle je to bio Ilkay Gundogan, prošle Henrikh Mkhytarian, a ove Ousmane Dembele.

Svi, ali baš svi igrači dortmundske Borussije su na prodaju, ako zainteresirani ponudi odgovarajući iznos, ali jedan čovjek u žuto-crnom taboru nema cijenu.

Riječ je o skautu Svenu Mislintatu (na fotografiji desno), za kojeg mnogi tvrde kako je najbolji na svijetu u svom poslu. Nije čovjek koji je često u medijima, ali svi u klubu slažu se da bi njegov odlazak pogodio klub teže nego odlazak bilo kojeg igrača.

44-godišnjak koordinira skautsku službu BVB-a, a njegovi nedavni uspjesi nisu prošli nezapaženo. On je krivac za Ousmanea Dembelea, Pierrea-Emericka Aubameyanga i Roberta Lewandowskog, trojac koji je bio potpuno nepoznat široj sportskoj javnosti uoči dolaska u Dortmund, a sa "Signal Idune" prodali su se, ili će se prodati, u najbolje svjetske klubove.

Mislintatu su posao ponudili gotovo svi bundesligaški klubovi, ali klupski sportski direktor Michael Zorc samo odmahuje glavom uz komentar: "Pitajte me za bilo kojeg igrača, ali njega ne dirajte."

Čovjek je jednostavno nepogrešiv kad je riječ o procjeni sposobnosti nekog igrača, ali naravno ništa ne bi mogao bez jedne od najbolje organiziranih skautskih službi u Evropi čiji "pipci" dopiru i do najzabačenijih kuteva zemaljske kugle.

Krenimo redom, Mislintat je u svom mandatu otkrio Matsa Hummelsa, Jakuba Blaszczykowskija, Nevena Subotića i Svena Bendera, koji su u klub donijeli gomilu trofeja te igrali finale Lige prvaka. Ipak, krunski dragulj definitivno mu je Robert Lewandowski, sjajnog poljskog reprezentativca pronašao je kad mu je bilo samo 22 i doveo iz Legije za 4,5 miliona eura. Sjajni Lewa zabio je 103 gola u 187 utakmica i doprinjeo osvajanju dva uzastopna naslova prvaka. Slično je pronašao i Shinjija Kagawu u japanskoj ligi i doveo ga za relativno male pare pa nekoliko godina kasnije prodao u Manchester United za bogatstvo.

Donedavni trener Thomas Tuchel napravio je karidnalnu pogrešku posvađavši se s Mislintatom oko napadača Olivera Torresa, kojeg je odbio dovesti iako je imao debelu preporuku od svog skauta i to mu je bila najveća greška u karijeri jer je dortmundska priča loše završila po njega – otkazom.

Jurgen Klopp rado je prihvaćao njegove sugestije i djelomično zbog Milsintata danas spada u krug ponajboljih svjetskih trenera te radi u Liverpoolu, a Tuchel? Tuchel je na burzi…

Učitaj još novosti