13. 09. 2017 - 15:05
STIGAO JE NOVI DRAŽEN Evropa ga u čudu posmatra, a već je...
907
Shares
STIGAO JE NOVI DRAŽEN Evropa ga u čudu posmatra, a već je bolji od Petrovića, Kukoča, Sabonisa, Divca

LUKA DONČIĆ IZVANREDAN

STIGAO JE NOVI DRAŽEN Evropa ga u čudu posmatra, a već je bolji od Petrovića, Kukoča, Sabonisa, Divca

13. 09. 2017 - 15:05
0
Shares

Slovenija je u polufinalu Eurobasketa, a Evropa bruji o čudu od djeteta. Naravno, riječ je o sjajnom Luki Dončiću, koji je tek "star" 18 godina šest mjeseci i 25 dana.

Upravo je on bio najzaslužniji za trijumf nad Latvijom 103:97. Najveći talent svjetske košarke još jednom je pokazao da su usporedbe s Draženom Petrovićem, koje ga prate od najranijih dana, itekako utemeljene.

Štaviše, Dončić ga je sjajnom igrom u najljepšem meč ovog Eurobasketa još i nadmašio. S 27 koševa (7/14 iz igre, 9/10 slobodna bacanja), devet skokova te po jednom asistencijom i blokadom, što je njegov učinak protiv Latvije, probio se ispred cijelog niza stanovnika Kuće slavnih.

Dončićeva partija protiv Latvije najbolja je predstava nekog 18-godišnjaka u povijesti EP-a, odnosno od 1981. Jer od tada su dostupni podaci. Jedini efikasniji mladi košarkaš, nego što je Dončić bio protiv Latvije, veliki je Arvydas Sabonis. 

Ali on je 28 koševa, jedan više od Dončića sinoć, 1983. zabio za SSSR na utakmici za treće mjesto protiv Holandije kao 19-godišnjak, dakle stariji od Slovenca. Uz to, Sabonis je košgeterski rekord Eurobasketa za tinejdžera postavio na utakmici u kojoj se njegova momčad iživljavala nad protivnikom (105:70) dok je Dončić svoj podvig napravio u tijesnom dvoboju ravnopravnih rivala.

Amerikanci su već zaluđeni njime, tvrde da je Slovenac kombinacija Dražena i LeBrona Jamesa, a interesantno da nastupa za Real. Baš kao što je to činio i legendarni Hrvat...
Učitaj još novosti