12. 09. 2017 - 09:24
Messi ima još jedan talent: Odsvirao himnu Lige prvaka na klaviru!
907
Shares
Messi ima još jedan talent: Odsvirao himnu Lige prvaka na klaviru!

ARGENTINAC ODUŠEVIO

Messi ima još jedan talent: Odsvirao himnu Lige prvaka na klaviru!

12. 09. 2017 - 09:24
0
Shares

Večeras kreće 26. izdanje Lige prvaka, najjače i najcjenjenije klupsko fudbalsko natjecanje na svijetu. 

Titulu prvaka Starog kontinenta brani Real Madrid, koji je prošle sezone odbranio naslov i tako napravio nešto što nikad nikome u historiji Lige prvaka, koja se od 1993. igra u ovom formatu, nije uspjelo.

Jedan od najboljih fudbalera svijeta svih vremena, Leo Messi, osim što je čudesan fudbaler, pokazao je da je talentiran i za muziku. Prva zvijezda Barcelone, u čast početka nove sezone Lige prvaka, na klaviru je odsvirala melodiju muzike koja je u ovih više od 20 godina postala jedna od najprepoznatljivijih skladbi na svijetu.

Inače, za one koji ne znaju, himna UEFA Lige prvaka, često zvana jednostavno "Liga prvaka" ("Champions League") Tony Brittenova je adaptacija od Georg Friedrich Händelova "Zadoka". UEFA je 1992. godine angažirala Brittena da aranžira njezinu himnu, a to je obavio britanski orkestar Royal Philharmonic Orchestra, dok je pjesmu pjevao zbor akademije St. Martin in the Fields.
 
Himna se pjeva na tri jezika, tačnije na sva tri UEFA-ina službena jezika: na engleskom, njemačkom i francuskom. Refren himne pjeva se prije svake utakmice UEFA Lige prvaka, kao i na počecima i završecima TV prijenosa natjecanja. 

Cjelokupna himna traje oko tri minute, a sadrži dva kratka stiha te refren.

Učitaj još novosti