04. 09. 2017 - 16:06
"TUKLI SU GA KAO PSA PO NAREDBI SIR ALEXA" Keane i Ferdinand...
907
Shares

TONY COTON OTKRIO

"TUKLI SU GA KAO PSA PO NAREDBI SIR ALEXA" Keane i Ferdinand bi ga šutali i onda mu se rugali

04. 09. 2017 - 16:06
0
Shares

Cristiano Ronaldo je ponajbolji fudbaler svijeta, a itekako je očvrsnuo u dresu Manchester Uniteda. Na "Teatar snova" iz Sportinga ga je doveo Sir Alex Ferguson, koji je poznat po nevjerovatnim metodama rada s fudbalerima.

Nekim od tih brutalnosti morao je svjedočiti upravo Portugalac, a sve je to otkrio tadašnji trener golmana u Unitedu Tony Coton. Upravo on je 2003. sugerisao Fergusonu da će Ronaldovo teatralno padanje prilikom imalo jačeg kontakta, usporiti razvoj talentovanog i upravo kupljenog 18-godišnjaka. Ferguson se odmah složio sa sugestijom i odlučio od razmaženog dječaka napraviti itekako snažnog muškarca.

ferguson-keane
 
"Način na koji je Ferguson to odlučio napraviti nema veze sa sadizmom, nego s tim da ne dozvoli da igrač kojeg je kupio za 12 miliona funti, te ga tako učinio najskupljim tinejdžerom u povijesti engleskog nogometa, ne bude fizički ugnjetavan na utakmicama. Uostalom, koliko je cijenio Ronalda, dovoljno govori što je tom klincu dao dres s brojem 7, koji je u Unitedu ima mitski značaj", otkrio je Coton.

"Kao što je trenerova veličina u tome što prepozna potencijal i kvalitetu, jednako je važno i da detekuje igračeve mane i nedostatke. A ovom dječaku to je bilo što bi se svaki put kada bi izgubio dvoboj, bacao na pod kao ispuhana lutka."
 
Zato je Ferguson "naredio svim trenerima da se prave da ne vide kada saigrači fauliraju Ronada na treninzima i utakmicama na smanjenom terenu. Morate znati da su ovakvi mečevi žestoki i po tome se ne razlikuju od službenih. Jadni Ronaldo nije znao što ga je snašlo dok su ga igrači s kojima se maloprije u svlačionici smijao, sada udarali svom snagom."
 
Ronaldo je na to reagovao jednako kao i danas: "Mahao je rukama, teatralno sjedao na teren i psovao na portugalskom, dok se igra nastavljala bez obzira na njegovo cviljenje."
 
Tu su nastupali prekaljeni saigrači: "Roy Keane i Rio Ferdinand tada su mu se unosili u lice i urlali na njega da je mekušac i slabić."
 
Coton je uvjeren da je ovakav pristup primjeren vojnoj obuci, zaslužan za to što je Ronaldo postao igrač kakav je danas: "Polako ali sigurno, postao je svjestan zašto Ferguson to radi i to mu je donijelo samo dobro."

Učitaj još novosti