30. 08. 2017 - 15:34
KADA JE LJUBAV BITNIJA OD NOVCA: Najljepša priča ovog ljeta...
907
Shares
KADA JE LJUBAV BITNIJA OD NOVCA: Najljepša priča ovog ljeta koja će vam vratiti vjeru u fudbal

ECHTE LIEBE

KADA JE LJUBAV BITNIJA OD NOVCA: Najljepša priča ovog ljeta koja će vam vratiti vjeru u fudbal

Besim TODOROVAC
30. 08. 2017 - 15:34
0
Shares

U jednom od najuspješnijih njemačkih TV programa 90-ih godina prošlog vijeka, nasumično spojeni par morao je odlučiti da li će izaći na sastanak jedno sa drugim, ili će otići kući sa novcem od ove emisije. Vrlo pametno nazvan je Geld oder Liebe (novac ili ljubav), i obraćao se romantičnoj ideji zemlje da su ovo, ili bi trebali biti, uzajamno povezani pojmovi. 

U profesionalnom fudbalu, dva pojma su toliko blizu da je nemoguće ustrajati sa tom dihotomijom. No, Borussia Dortmund imala je poprilično dobar pokušaj. Marketinški slogan kluba Echte Liebe (prava ljubav) nekako uspjeva krasiti hiljade klupskih majica i drugih klupskih proizvoda bez da zvuči cinično, a rastanak sa Thomasom Tuchelom u maju još je jednom dokazao da klub preferira emocionalnu toplinu naspram hladne proračunatosti. Tuchel je vodio tim do trofeja u DFP Kupu u protekloj sezoni, a sezonu prije Milioneri su igrali možda i najljepši fudbal u Evropi, međutim, nije učinio ništa da postane dio BVB porodice.

U subotu, Na Westfalenu (i dalje ljepše zvuči od Signal Iduna Parka), na prvom domaćem meču, Tuchelova era je zvanično završena. Ljubav je ponovo u zraku. Talas sretnih hormona stigao je do najvjernijih navijača kada je Nuri Sahin, kojeg je novi trener Peter Bosz vratio u vezni red, postigao spektakularan gol za pobjedu od 2:0 nad Herthom iz Berlina. Euforija na tribinama je bila prirodna. „Naučnici bi mogli zapaziti povećane nivoe dopamina“, tvrdio je Suddeutsche Zeitung.

Navijači obožavaju 28-godišnjeg Nurija Sahina. On je klupska ikona, simbol Dortmundove renesanse nakon skorog bankrota 2005. godine i jedan od posljednjih preživjelih iz zlatne ere  Jurgena Kloppa. Oni osjećaju da je Turčin fan ove igre i kluba kojeg tako vole. Dočekali su ga raširenih ruku kada se vratio 2014. poslije neuspješnih avantura u Real Madridu i Liverpoolu. Osjetili su da mu je iskreno žao što tri godine ranije napustio klub. Brutalno iskrenim načinom na koji je govorio o bombaškom napadu na timski bus pridobio je još divljenja. „Ta veza koju imam sa ljudima iz Dortmunda nikada neće biti prekinuta“, rekao Sahin za Player's Tribune ovog ljeta.

Sportski direktor kluba Hans-Joachim Watzke nije štedio riječi hvale za plejmejkera nakon fantastične izvedbe, u znak priznanja njegove posebne veze sa klubom. Sahin je bio vrlo blizu odlaska na kraju sezone zbog oskudne minutaže („Bio sam na raskrsnici“, priznao je u subotu) i konstantnih problema sa povredama, ali se predomislio nakon razgovora sa upravom i Boszom. Sahin možda neće zadržati startno mjesto u 4-3-3 sistemu Holanđanina kada se napokon na teren vrati Julian Weigl, ali će se zadovoljiti redovnim učešćem neke vrste. „Ne želim biti najbolji ili najvažniji (igrač), ali želim biti dio BVB porodice“, ponizno je rekao. 

Boszu nije bilo jasno zašto njegovi fudbaleri nisu češće upošljavali Sahina na terenu. „Stvari su postajale opasne kada bi Nuri imao loptu u svom posjedu“. Da li će Sahin moći dominirati protiv manje pasivnih protivnika na centru terena je pitanje za neki drugi dan. Trenutno, klub može uživati u radosti zbog povratka zajedništva i ponositi se kako su odradili nezgodnih nekoliko nedjelja. Izuzetno mudro su riješili situaciju sa Ousmaneom Dembelom na terenu, ali i van njega. Najskuplje prodani fudbaler u historiji Bundeslige (105 miliona eura, uz 43 miliona eura bonusa) uopće nije nedostajao ekipi u prva dva kola. „Šest bodova, pet golova, nijedan primljen – nema razloga za pritužbe“, nasmiješeno je govorio Bosz.

Navijači Dortmunda također da su jedva primijetili kako Dembelea više nema. 21-godišnjak nije nosio žuto-crni dres dovoljno dugo da bi se razvila emocionalna veza, naprotiv: proračunat način na koji isforsirao odlazak tako što je nestao samo je ubijedio lokalno stanovništvo da nije bio vrijedan njihove naklonosti. Sa smiješkom su ga prodali i uzeli ogroman novac. Njegova zamjena Andrej Jarmolenko dugo godina je odbijao napustiti voljeni Dinamo Kijev. Nema sumnje da će vrlo brzo zavoljeti Žuti zid.  

(Besim TODOROVAC)

Učitaj još novosti