29. 08. 2017 - 09:37
NA POMOLU SENZACIJA: PSG će biti izbačen iz Lige prvaka?!
907
Shares
NA POMOLU SENZACIJA: PSG će biti izbačen iz Lige prvaka?!

FFP NEMA EFEKTA

NA POMOLU SENZACIJA: PSG će biti izbačen iz Lige prvaka?!

29. 08. 2017 - 09:37
0
Shares

Čini se da je finansijski fair-play ovog ljeta doživio konačnu propast.

Transfer Neymara iz Barcelone u PSG za 222 miliona eura naišao je na brojne kritike, a svi su saglasni da se nešto mora promijeniti.

PSG je 2014. godine kažnjen zbog kršenja FFP sa 60 miliona eura jer je tri godine bio u većem minusu od 30 miliona eura. Mogli su da registruju četiri igrača manje za Evropu, samo 21 za cijelu sezonu.

No, samo tri godine poslije toga, a u međuvremenu su recimo kupili Angela Di Mariju, Parižani su potrošili 400 miliona eura za dva napadača.

Kako bi zaobišli FFP, posudili su od Monaca Kyliana Mbappea bez obaveze da ga otkupe. Jasno da je riječ o prevari, jer će sljedećeg ljeta gotovo sigurno platiti 180 miliona eura za ovu francusku senzaciju, tako da ti troškovi neće ući u ovu sezonu.

Uz to, Neymara je praktično kupila država Katar, kroz sponzorski ugovor vezan za Svjetsko prvenstvo 2022. u ovoj zemlji, odnosno on sam je platio klauzulu Barceloni, što pokazuje da je u pitanju čisto zaobilaženje pravila.

UEFA je nemoćna, iako najavljuje istragu. Vodeći ljudi ove organizacije se uzdržavaju od teških riječi. Mediji su, sa druge strane, već donijeli presudu. PSG mora biti izbačen iz Lige prvaka, ili je FFP potpuno besmislen. 

Ipak, male su šanse da UEFA napravi tako radikalnu odluku, što znači kako će se pravila FFP-a morati uskoro promijeniti.

Učitaj još novosti