27. 08. 2017 - 04:51
STVARANJE CONORA MCGREGORA Od vodoinstalatera do milionera u...
907
Shares
STVARANJE CONORA MCGREGORA Od vodoinstalatera do milionera u tri godine

ZVIJER JE ROĐENA

STVARANJE CONORA MCGREGORA Od vodoinstalatera do milionera u tri godine

Ivan Gojčeta (Index.hr)
27. 08. 2017 - 04:51
0
Shares

Fenomen Conora McGregora nije ništa što sportski svijet već nije vidio. Filmska priča o usponu siromašnog dječaka koji je u par godina od ulica Dublina dogurao do svjetskog vrha još se snima, ali tek će ovog vikenda doživjeti svoj vrhunac u Las Vegasu, gdje se irska MMA zvijezda bori protiv neporaženog bokserskog šampiona Floyda Mayweathera Mlađeg.

> NAJVEĆI U POVIJESTI? Stari mu je bio diler, majka ovisnica, a on postao najrazmaženiji sportaš svijeta

Bit će to najveća borba njegove karijere, ne toliko zbog smiješnog pojasa ili sportskih ambicija, koliko zbog prestiža i par stotina milijuna eura zarade koji će McGregora lansirati u visine o kojima je sanjao cijelog života.

No, kako je Conor McGregor u samo par godina postao "The Notorious", najprepoznatljiviji MMA borac današnjice, osvajač dva UFC-ova pojasa i brend vrijedan desetke miliona dolara? Jednostavan odgovor bio bi: usudili su se reći mu NE. 

mcgregorplastgetty

"Tata, do 25. ću biti milioner" 

Počeo je skromno, u radničkom kvartu u Dublinu. Boksati je počeo s 12 godina u lokalnom klubu u Crumlinu, bio je jedan od najboljih mladih boksača u Irskoj, ali 2006. je s obitelji preselio u Zapadni Dublin gdje je upoznao budućeg UFC-ovca Toma Egana i otkrio MMA. S 18 godina debitirao je u amaterskoj borbi koju je dobio tehničkim nokautom u prvoj rundi. Odlučio se potpuno posvetiti novoj ljubavi i zbog treninga je žrtvovao posao vodoinstalatera, kojeg su mu roditelji jedva pronašli, zbog čega se sukobio s ocem.

Tony McGregor je svom sinu tada rekao da u MMA-u neće ništa zaraditi, a jedva punoljetni Conor se zainatio i odgovorio mu da će do 25. godine biti milioner. S 26 godina je to i ostvario, a Tony nakon 26 godina vožnje taksija po Dublinu, danas kruži Conorovom jahtom po Irskom moru. Jahta nosi ime 188, iznos socijalne pomoći (u eurima) koji je McGregor podizao svake sedmice sve do svoje prve borbe u UFC-u 2013. godine. 

Taj McGregorov inat i stav: "Ne mogu?! Gledaj me kako to radim!" bio je presudan u njegovom usponu prema vrhu, ali treba uzeti u obzir i neobičan splet okolnosti koji ga je lansirao u vrh najjače MMA promocije. 

mcgregornategetty

Dan kad je McGregor naučio vrijednu lekciju

Mladi McGregor je u Dublinu udružio snage s Johnom Kavanaghom, cijenjenim MMA trenerom koji je opisao Conorov prvi ulazak u njegovu dvoranu. 

"Trebao je to biti sparing, ali bila je borba. Owen Roddy je u to vrijeme bio jedan od najboljih, a novi dečko se želio testirati. Owen je dugo uz mene, bio je moj dečko, ali taj novi tip je imao posebne kretnje. Bio je dobar boksač i nešto na njemu vas je tjeralo da pomislite: Šta će se sada dogoditi? Pogodio je Owena jednim odličnim udarcem i srušio ga".

McGregor je zatim sparirao s Aisling Daly, irskom MMA pionirkom koja je često sparirala s borcima, i srušio ju nezgodnim udarcem u pleksus.

"Zvuči gore nego što je bilo. Nije ju udarao u glavu ni ništa slično, slučajno ju je pogodio u pravo mjesto i srušio ju. Postao sam malo emocionalan jer je Ash dugo trenirala sa mnom, novi tip je došao i srušio ju, proradio mi je zaštitnički nagon. Držao sam ga dolje i isprebijao ga. Udarao sam ga u tijelo sve dok nije više mogao disati, pogledao sam ga i pitao `Što ćemo sad? Trenirati ili se boriti?`", ispričao je Kavanagh, a Daly dodala: "Nakon te runde je imao poštovanja".

conormcgregorinsagram2d

Od socijale do pojasa prvaka u tri godine

Irski kroničari vjeruju da je McGregorovom usponu pogodovala i atmosfera u irskom društvu u vrijeme recesije, koja je utjecala i na McGregorov izbor karijere. Mladima je u to vrijeme trebao heroj, a Conor se pojavio u pravom trenutku i postao simbol nade, narodni junak zbog kojeg tisuće Iraca svake godine prelijeće Atlantik kako bi bili dio njegove borbe. 

Od prve profesionalne MMA borbe 2008. do UFC-a stigao je u manje od pet godina i sa sobom donio i titule u lakoj i perolakoj kategoriji Cage Warriorsa, koje nikad nije branio. Krenuo je impresivno, s četiri pobjede u nizu, a kada je krajem 2014. nokautirao Dustina Poiriera, svog dotad najviše rangiranog protivnika, iskoristio je veću medijsku pozornost i trash-talkom se okomio na čitavu diviziju te najavio pohod na pojas kojeg je godinama držao Jose Aldo. 

Kako je McGregor bivao sve glasniji, njegove borbe bile su sve gledanije. U januaru 2015. UFC mu je dao borbu s Dennisom Siverom za poziciju prvog izazivača, a nakon Conorove pobjede dogovoren je meč s prvakom Aldom. Zbog velikog interesa UFC je odlučio potrošiti rekordan iznos na promociju te borbe, no Brazilac je ubrzo otkazao zbog ozljede, pa je uskočio Chad Mendes, borac potpuno drugačijeg stila od onog za kojeg se McGregor pripremao. No, i njega je svladao, a event je srušio rekord po posjećenosti i zaradi od ulaznica.   

UFC ga je stvorio, a onda im je pobjegao iz kaveza

Treba znati i da se Conor pojavio u idealnom trenutku za UFC, koji posljednjih godina ima velikih problema s najvećim zvijezdama koje su redom padale zbog dopinga, otpadale zbog ozljeda ili upadale u probleme sa zakonom (Jon Jones, Anderson Silva...). Bio je borac koji je privlačio publiku i novac, izazivao kontroverze i živcirao borce u svim divizijama, a bio je karizmatičniji od nekoliko dotadašnjih prvaka pa ne čudi što je UFC odlučio zapuhati u njegova jedra. Krajem 2015. konačno je ušao u ring s Aldom, nakon višemjesečnih psiholoških igrica i trash-talka, koji su postali Conorovo glavno oružje u pripremi svake borbe. Taj je put ušao u glavu prvaku i nokautirao Alda u samo 13 sekundi. 

McGregor je znao da će s pojasom okrenuti igru u svoju korist i moći postavljati svoje uvjete. Čim je postao prvak iznenadio je sve odlukom da napušta perolaku i odlazi u višu kategoriju kako bi ujedinio titule, što je do tada bilo nezamislivo zbog pravila UFC-a. Conor  nije prihvaćao "ne" kao odgovor, a ni svi protesti boraca i fanova nisu smetali UFC-u kada su zbog svoje nove zvijezde odlučili promijeniti pravila i dopustiti Ircu da drži oba pojasa.

Dok je Aldo, kao dugogodišnji vladar perolake poražen prvim udarcem u meču, s pravom tražio revanš s novim prvakom, McGregor je odbio braniti pojas i izazvao pola lake kategorije u kojoj je zavladao Rafael dos Anjos. Nakon prve javne razmjene uvreda, UFC je dogovorio borbu početkom prošle godine, i tko zna kako bi se odvila McGregorova karijera da u posljednji tren Dos Anjos nije odustao zbog ozljede. Da je tada zaustavljen, pitanje je bi li ikada više dobio priliku postati prvi dvostruki UFC-ov prvak. Ovako je njegova borba za drugi pojas bila samo privremeno odgođena, a u međuvremenu je napravio nešto puno značajnije za svoju karijeru.

conorpessufcgetty

Rekli su mu ne, a to nisu smjeli

Niz boraca je odbio zamijeniti Dos Anjosa i prihvatiti borbu s Ircem samo 13 dana prije eventa, sve dok UFC nije pokucao na vrata Natea Diaza, bahati dečko iz Stocktona i vjerojatni jedini borac koji je na jeziku tada bio jači od McGregora. Favoriziranog Irca je brzo prizemljio, prvo verbalno, a onda i u kavezu u kojem ga je gušenjem svladao u drugoj rundi. 

Bio je to Conorov prvi poraz u UFC-u i prijelomna tačka karijere. U porazu je bio ponizan i skroman, kao onog prvog dana u Kavanaghovoj dvorani. Ali najavio je brzi povratak. Nije mu bio problem dogovoriti revanš kada je UFC u blagajnu pospremio još jedan rekordni iznos, ali sada je bio u još boljoj pregovaračkoj poziciji pa je s UFC-om dogovorio najplaćeniji ulazak u oktogon u povijesti organizacije. Isplatilo se i njemu i njima jer McGregor se osvetio Diazu pobjedom sudijskom odlukom nakon pet krvavih rundi koje su oduševile milione širom svijeta, a trilogija će, ako ikada do nje dođe, nadmašiti i te brojke.

U isto vrijeme UFC su preuzeli novi vlasnici za 4 milijarde dolara, a MMA je službeno postao mainstream. Pojačano zanimanje medija još jednom je iskoristio McGregor ušavši u sukob s UFC-om oko medijskih obaveza i raspodjele novca, što će dovesti do pobune drugih boraca koji smatraju da zaslužuju veći dio kolača. Conorova popularnost odjednom se okrenula protiv njegovih šefova, a Conor im je zapaprio iznenadnom objavom kraja karijere. Bio je to vrhunski marketinški potez, a ubrzo su pronašli zajednički jezik i počeli planirati novu borbu za pojas, sada protiv novog prvaka Eddieja Alvareza koji je svrgnuo Dos Anjosa. U studenom prošle godine nokautirao je i njega u drugoj rundi i ušao u povijest kao prvi borac s dva UFC pojasa. A rekli su mu da je to nemoguće.

Zašto Mayweather?

Njegovi treneri tvrde da je oduvijek bio opsesivan oko učenja i treninga, Mayweather mu je bio jedan od brojnih uzora, među kojima i Muhammad Ali, a čuvena knjiga "Tajna" Rhonde Byrne, o pozitivnom razmišljanju i vizualizaciji ostvarenih ciljeva odigrala je veliku ulogu u McGregorovom životu i karijeri. Zajedno sa svojom dugogodišnjom djevojkom Dee Devlin živi prema uputama iz te knjige. Njegovi sparing partneri tvrde da je prije izlaska na veliku scenu na treninzima govorio: "Imamo svjetske titule, milijunaši smo, imamo sve što želimo", i činilo se da je u to doista bio uvjeren.

Tako je uvjeren bio i da će se ostvariti njegova ideja o meču s umirovljenim šampionom Floydom Mayweatherom, iako su brojni promotori, komentatori, borci i novinari još prije pola godine tvrdili da nema nikakve šanse da do nje doista dođe. No, Irac se još jednom zainatio cijelom svijetu i dok su se svi smijali njegovom prepucavanju s Mayweatherom, Conor je sletio u SAD i dobio boksačku licencu. Već do Božića spominjale su se cifre od sto milijuna dolara, ali u UFC-u su i dalje govorili: Ne, nema šanse. Par mjeseci kasnije dvorana u Las Vegasu već je bila rezervirana, a prije nego li je vijest o borbi stigla do svakog kutka svijeta, McGregor i Mayweather su već odrađivali najavnu turneju.

Ideja o sudaru boksa i MMA-a nije njihova, bilo je sličnih pokušaja u prošlosti, a i Mayweather se već spominjao u nekoliko sličnih kombinacija otkako se umirovio s 49 pobjeda u isto toliko borbi. Conorovu udicu je odmah prihvatio nakon što je Irac, koji nema niti jedan profimeč, rekao da bi ga prebio u pravoj borbi. Ulazak u oktogon ipak nije dolazio u obzir, pa je McGregor rado prihvatio povratak u ring, baš zato jer su mu svi opet rekli da nema nikakve šanse.  

David Beckham MMA-a

Uspoređuju ga s Bruceom Leejem, kojeg rado citira, prvi čovjek UFC-a ga je usporedio s Muhammadom Alijem, ali Irac je još uvijek daleko od toga da bude smatran jednim od najvećih boraca ikada. Zlatan Ibrahimović naziva ga "MMA Zlatanom", no mogao bi biti i David Beckham MMA-a; sjajan igrač/borac, magnet za publiku, zvijezda koja pomiče granice i ruši financijske barijere, ali ni uz sve titule i majstorske poteze nisu smatrani ni najvećima u svojoj generaciji. No, koliko je Beckham napravio za popularnost nogometa u SAD-u i širom svijeta, toliko je Conor napravio za MMA i UFC u posljednje dvije godine. No, za razliku od Beckhama koji to radio na uglađeni engleski način, McGregor to radi na irski način, glasnije i prljavije, uz proračunati trash-talk kojim uvijek pogađa živac puno šire publike. On je majstor PR-a.

"Conor jako dobro razumije vlastitu vrijednost, radi sjajan posao za UFC i MMA, zna kako promovirati sebe, sport i svoje borbe. S njime je lako raditi, zna da ga možemo napraviti još većim i on igra tu igru s nama", opisuje ga šef UFC-a za Europu James Elliot, koji je prošle godine doveo UFC u Hrvatsku, a ranije je radio i s Davidom Beckhamom u engleskom nogometnom savezu.

"I s Davidom je bio užitak raditi. On je bio pametan što se okružio vrlo pametnim ljudima, a Conor radi isto. Okupio je oko sebe tim, ali puno toga vodi sam. Conor je napravio fantastične stvari za ulazak UFC-a u mainstream. Svi trebaju heroje, a Conor je taj, sa svojim ponašanjem, načinom govora, karizmom. I uvijek obavi posao. Ako niste takav tip osobe, to ne možete dugo glumiti, ako pokušate biti nešto što niste, brzo će vas razotkriti".

Složit će se s tim McGregorovi prijatelji iz djetinjstva koji tvrde da je oduvijek bio upravo onakav kakav je i pred kamerama. Bio je najglasniji u svakoj prostoriji, a svojom pojavom i neobičnim stilom privlačio je poglede gdje god bi se pojavio. Danas je idol i uzor tisućama mladih Britanaca koji vjeruju da mogu krenuti njegovim stopama, još prošle godine na londonskom UFC-u vidjeli smo desetke mladića ošišanih i obrijanih poput prvaka, a uskoro će moći nositi i njegova odijela jer je poduzetni Irac pokrenuo vlastitu liniju namijenjenu mlađoj generaciji.

Isti imidž i stil nosio je i prije nego što je postao slavan, samo ga je sada podigao na višu razinu - vila, jahta, najskuplji auti, satovi, odijela... Naravno, i vlastita produkcija koja osigurava konstantnu prisutnost u medijima. 

mcfloydindex

Šta nakon Mayweathera? 

Logično pitanje koje su mnogi postavili čim je dogovoren "meč stoljeća". UFC očito više ne može zadovoljiti apetite "čudovišta" kojeg su sami stvorili i teško će ga nagovoriti na povratak u oktogon. Mediji su lansirali priču kako će McGregor sa zarađenim milionima ući u vlasničku strukturu najjače MMA promocije, što bi bio logičan potez, ali bi značilo i njegovo umirovljenje. Irac je i sam najavio mogućnost povlačenja nakon što ovom borbom osigura budućnost svom petomjesečnom sinu.

U slučaju poraza, Conor neće odbiti revanš, ali ako pobijedi, Floyda će baciti u prošlost kao što je napravio s dvojicom UFC-ovih prvaka. Teško je predvidjeti gdje bi nakon ovakvog meča mogao pronaći novi izazov i granicu koju će htjeti srušiti, ali nema sumnje da će napraviti baš ono što mu kažu da ne može.

Učitaj još novosti