21. 08. 2017 - 08:00
Barcina je era gotova, Realovi klinci na čelu s Kovačićem će...
907
Shares
Barcina je era gotova, Realovi klinci na čelu s Kovačićem će dominirati godinama

GOAL.COM

Barcina je era gotova, Realovi klinci na čelu s Kovačićem će dominirati godinama

Ben Hayward (Goal.com)
21. 08. 2017 - 08:00
0
Shares

Real Madrid je pokušao sve. Tijekom Barcinog perioda dominacije pod Pepom Guardiolom, Fiorentino Perez je potrošio stotine milijuna na nove igrače, doveo je Josea Mourinha za trenera i koristio medije kako bi izvršio pritisak na Katalonce. Međutim, ništa od toga nije baš imalo učinka.

Odgovor se krio u dugoročnom planiranju. Višegodišnje pripreme su zapravo i zaslužne što je Barcelona uspjela izgraditi svoju sjajnu momčad, s mladim talentima proizašlim iz La Masije i stilom igre izbrušenog do savršenstva od mladih uzrasta do prve momčadi.

A ako je Real želio preuzeti Barcino žezlo moći, morali napraviti nešto slično. A pet godina nakon Guardiolinog odlaska, kraljevi se sada nalaze na privilegiranoj poziciji. Dok su čelnici Barcelone redali pogreške i nisu uspjeli predvidjeti što će se događati, Realova vizija budućnosti je omogućila momčadi da preuzme štafetu.

Barcelonina zlatna generacija je na izdisaju. Carles Puyol i Xavi su davno otišli, a blizu kraju je i Andres Iniesta... Plana da se njih nadoknadi kroz akademiju ne postoji, a pojačanja koje su dovodili posljednjih godina nisu dostojna kluba - sveti stil igre po kojemu je Barcelona bila prepoznata širom svijeta je sada ugrožen.

Prošla godina je bila znak da se moć prebaciti s jedne strane na drugu. Po prvi puta nakon 2012. godine Real je osvojio prvenstvo, a Zidane je odveo kraljeve i do uzastopnog osvajanja lige prvaka. Za to vrijeme, Barca se morala zadovoljiti Kupom kralja kao utješnom nagradom.

Nakon ljeta u kojemu je Barcelona ostala bez Neymara, prepustila Danija Ceballosa i Thea Hernandeza - Katalonci su u problemima i na terenu i izvan njega. Jasno je to nakon ukupne Realove pobjede od 5:1 u finalu Superkupa. A čak i da Barcelona do kraja prijelaznog roka dovede nove igrače, Real Madrid je superioran svojim rivalima.

dani-ceballos-real-madrid-1uixatbu8idjn1kf0zsl6tbo97

"U devet godina koliko sam ovdje, prvi put osjećam da smo inferiorni Realu", rekao je Gerard Pique u nedjelju nakon poraza 0:2 na Bernabeuu. Tada je Real, po prvi puta nakon 2008. godine imao veći posjed lopte od Barcelone u Clasicu.

Iako je Pique u travnju nakon pojede od 3:2 'vrištao' "neusporedivo smo bolji, neusporedivo bolji", realnost je da su svi vidjeli što se sprema. Dok je Barcelona kao zamjene za Xavija dovela nedorasle veznjake poput Andrea Gomesa, a sada i Paulinha te se oslanjala na Iniestu koji se približava kraju karijere, Real je bio puno pametniji tijekom prijelaznog roka.

mateo-kovacic-real-madrid-ofmycx592hy21wq0ripg79pn1

Jer, ne samo da je Real doveo sjajne tehničare koji itekako mogu naškoditi Barceloni, kraljevi su izgradili momčad mladih zvijezda na kojoj im njihov rival može zavidjeti.

Marco Asensio, koji je u Superkupu postigao dva sjajna gola, ima samo 21 godinu. Isto toliko ima i ovoljetno pojačanje Ceballos. Mateo Kovačić koji je impresionirao u dvije utakmice protiv Barcelone ima 23 godine, Raphael Varane je godinu stariji. Isco, Dani Carvajal i Casemiro imaju 25 godina, Lucas Vazquez 26, Toni Kroos 27. A novo pojačanje Theo ima samo 19 godina.

Sada je to klupska filozofija: kupovati igrače dostojne prve momčadi, ali i igrače s kojima klub ima budućnosti. "Radimo jako dobro s mladim igračima i za to je zaslužan Zidane," rekao je Perez nakon pobjede u finalu Lige prvaka.

Zidane je preokrenuo sreću Realove momčadi nakon što je preuzeo klupu od Rafaela Beniteza, osvojio je dvije Lige prvaka i ukupno sedam naslova. A ovoga ljeta se nastavio fokusirati na mladu momčad dovođenjem Viniciusa, ali i interesom za Kyliana Mbappéa.

Očigledno je da je Real naučio od Barceloninog uspjeha, a sada bi Katalonci mogli uzeti ponešto iz knjige uspjeha svojih suparnika. Planiranje je od Reala napravilo puno snažniju momčad, a njihovo mlado oružje još godinama može dominirati u Španjolskoj ali i u inozemstvu u godinama koje su pred nama.

Učitaj još novosti