17. 08. 2017 - 11:56
Sinonim za genija: Sprdao se s odbranama Reala i Uniteda, a...
907
Shares
Sinonim za genija: Sprdao se s odbranama Reala i Uniteda, a Topnici i danas skaču na samu pomen njegovog imena

THIERRY HENRY

Sinonim za genija: Sprdao se s odbranama Reala i Uniteda, a Topnici i danas skaču na samu pomen njegovog imena

Mirza HADŽIJUSUFOVIĆ
17. 08. 2017 - 11:56
0
Shares

Thierry Henry je jedan od najboljih fudbalera u posljednjih 20-ak godina, a možda i u cjelokupnoj historiji. Voljeli ga ili ne, morate se prije svega diviti njegovom umijeću.

Ovaj Francuz danas proslavlja svoj 40. rođendan, a karijeru je priveo kraju u redovima New York Red Bullsa. Oduševljavao je fudbalske navijače širom planete, naročito one Arsenalove čija je legenda.

Vrhunac karijere dostigao je upravo u Londonu, a pored Topnika igrao je još za Monaco, Juventus i Barcelonu. U karijeri je postigao preko 350 golova uz preko 190 asistencija. Za Francusku je na 123 utakmice dao 51 gol.

Da veliki klubovi prave greške kada su u pitanju procjene fudbalera potvrđuje i primjer Juventusa. Tokom karijere, dva puta je nominiran za FIFA-inog igrača godine i oba je puta bio drugi (2003. i 2004.), a slavni brazilski igrač Pele ga je proglasio jednim od "125 najboljih živućih igrača".  

Status svjetskog igrača (iako je prije igrao u Monacu i Juventusu), Henry je stekao u engleskom Arsenalu. Ovaj sjajni fudbaler stigao je među Topnike 1999. godine iz Juventusa za 16 miliona eura. 

Iako je po dolasku imao problema, Arsenalov trener i njegov mentor, Arsene Wenger, pomogao mu je da se prilagodi, a rezultat toga je činjenica da je Henry u osam sezona provedenih u Arsenalu postigao 227 golova i time postao najbolji strijelac tog kluba u historiji S Arsenalom je osvojio dvije titule prvaka, tri FA kupa i igrao je u finalu Lige prvaka 2006.

Nakon višegodišnjih glasina o odlasku iz Arsenala, Henry je nakon sezone 2006/07. za 16,1 miliona funti prešao u Barcelonu. Nakon tri sezone u katalonskom divu, 14. jula 2010. zaputio se u New York Red Bullse, a sljedeći je dan objavio da prestaje igrati za francusku reprezentaciju, za koju je nastupao od 1997. do 2010. i čiji je najbolji strijelac u historiji, s 51 postignutim golom. Rekord je prije njega držao legendarni Michel Platini.

Interesantno, u Ligi prvaka znao je pogoditi i protiv Stare dame, te onda to burno proslaviti...

Ipak, 9. januar 2012. i stadion "Emirates" u Londonu bio je poprište jednog od najemotivnijih trenutaka u historiji fudbala. Riječ je o povratku legendarnog francuskog napadača i najboljeg strijelca Arsenala svih vremena u dres Topnika.

Godinama je bio noćna mora za golmane u Engleskoj, ljubimac publike na legendarnom "Highbury" stadionu. Međutim, nakon sezone 2006./07. došlo je vrijeme za rastanak Arsenala i Henryja. Francuski golgeter je za 16 miliona funti prešao u redove Barcelone. Nakon tri sezone provedene na Nou Campu Henry je prešao u New York Red Bullse.

Ipak, 2012. Henry se, na oduševljenje navijača, ponovo vratio u dres Arsenala. Menadžer Arsene Wenger doveo ga je na dvomjesečnu posudbu iz New York Red Bulla kako bi popunio rupu u napadu nastalu odlascima afričkih napadača na Afrički kup nacija. Taj potez se pokazao dobitnim već u prvom nastupu, devetog januara.

Naime, Arsenal se dugo vremena mučio sa žilavim Leedsom u okviru 3. kola FA kupa uprkos nadmoći u posjedu lopte i više stvorenih prilika, a tada je na scenu stupio Henry i jednim potezom, kao u najbolja vremena, riješio utakmicu. U igru je ušao u 68. minuti uz ovacije publike na "Emiratesu", a u strijelce se upisao deset minuta kasnije. Bio je to njegov 227. gol ukupno u dresu Arsenala, a proslavio ga je jako emotivno, otrčavši u zagrljaj menadžeru Wengeru uz erupciju oduševljenja s tribina.

Podatak da je do povratka u svoj Arsenal, Thierry Henry postigao 226 golova za taj klub, donio im finale Lige prvaka, bio član jedine generacije u historiji Premer lige koja je sezonu završila kao nepobjediva i da je svojim trudom i zalaganjem zaslužio statuu ispred Emiratesa, dovoljno govori šta za klub iz Sjevernog Londona predstavlja ime Titija. A svoju rutinsku i prepoznatljivu završnicu, veliki Francuz je pokazao i na svom "povratničkom debiju". Svojim golovima Henry je rušio velike klubove poput Real Madrida, Manchester Uniteda i Livepoola, a londonski spasioc nakon ulaska u igru po ko zna koji put riješio je utakmicu i svojim pogotkom donio radost Arsenu Wengeru i navijačima Arsenala. To emotivno trčanje uz aut liniju i zagrljaj čovjeka koji mu je dao sve, neopisivi su i zasigurno je to trenutak kojeg će se navijači Arsenala vječno sjećati i rado ga prepričavati. 

Francuz je i dalje igrač s najviše asistencija u jednoj sezoni Premiershipa (20), igrač s najviše golova na jednom premijerligaškom stadionu (114 na Highburyu), jedini igrač koji je zabio 20+ golova u pet sezona uzastopno u Premier ligi, kao i jedini fudbaler koji je osvojio četiri Zlatne lopte Premiershipa.

I to je veliki Titi, igračina koja će se teško ponoviti ponovo. A do tada navijačima Arsenala preostaje da sanjaju i čekaju nekog novog Henryja, zbog kojeg će konstantno padati u trans...

Aktivnim igranjem fudbala se prestao baviti 1. januara 2015., a trenutno obnaša funkciju pomoćnika na klupi reprezentacije Belgije.

Učitaj još novosti