12. 08. 2017 - 09:14
Dobrodošla Premier ligo: Ovo je deset najskupljih transfera na...
907
Shares
Dobrodošla Premier ligo: Ovo je deset najskupljih transfera na Otoku, velikani trošili nemilice

LUKAKU NEPRIKOSNOVEN

Dobrodošla Premier ligo: Ovo je deset najskupljih transfera na Otoku, velikani trošili nemilice

12. 08. 2017 - 09:14
0
Shares

Spektakularno je započela nova sezona na Otoku. Arsenal i Leicester sinoć su nam priredili pravu ljepoticu, u kojoj su Topnici slavili sa 4:3.

Premier liga je još jednom potvrdila primat najuzbudljivije na svijetu, a ujedno je i najbogatija te najrastrošnija liga na zemaljskoj kugli.

Iako prijelazni rok traje još gotovo tri sedmice, najbolji engleski klubovi napravili su većinu posla i teško da će se još koji transfer na Otoku ugurati među deset najskupljih u ovom prijelaznom roku.

Na najskuplju desetoricu potrošeno je preko pola milijarde eura, a najrastrošniji bio je Manchester City koji je čak četvoricu svojih pojačanja platio preko 40 miliona eura.

Tako je Pep Guardiola za golmana Edersona Benfici iskrcao nevjerovatnih 40 miliona eura, a Monacu za Bernarda Silvu deset miliona više. Kylea Walkera platili su 51 milion eura, a Benjamina Mendyja, svoje rekordno ovoljetno pojačanje, 57,5 miliona eura.

Iako je Guardiola potrošio budžet omanje svjetske državice, ipak nema najskuplji transfer ljeta na Otoku, on pripada šefu gradskog rivala Uniteda, Joseu Mourinhu, koji je za Romelua Lukakua Evertonu istresao čak 85 miliona eura. Portugalac je doveo ukupno četvoricu igrača, ali samo još jedan ugurao se među deset najskupljih premierligaških transfera, Nemanja Matić, koji je za gotovo 45 miliona eura Chelseajev dres zamijenio Manchesterovim.

Chelsea je obavio dva bombastično-skupa transfera kupivši Alvara Moratu i Real Madrida za 65 miliona eura i Tiemuea Bakayoka za 40 miliona eura iz Monaca. Rudiger je također bio skup, preko 35 miliona eura, ali to mu nije dovoljno za ulazak u ovaj ekskluzivan klub.

Poker pijanih bogataša engleskog nogometa zaključio je Arsenal koji je za 53 miliona eura angažirao Lyonovog Alexandrea Lacazettea. Arsene Wenger je potrošio dvostruko manje od Evertona, ali plavi su svoj trošak od ukupno 120 miliona eura raspodijelili na desetak igrača. Francuski stručnjak doveo je i Seada Kolašinca i to potpuno besplatno, a bh. tenk mu je već uzvratio fanstastičnim nastupima. 

10 najskupljih transfera u Premier ligi:

1. Romelu Lukaku za 85 miliona eura iz Evertona u Manchester United

2. Alvaro Morata za 65 miliona eura iz Real Madrida u Chelsea

3. Benjamin Mendy za 57,5 miliona eura iz Monaca u Manchester City

4. Alexandre Lacazette za 53 miliona eura iz Lyona u Arsenal

5. Kyle Walker za 51 milon eura iz Tottenhama u Manchester City

6. Bernardo Silva za 50 miliona eura iz Monaca u Manchester City

7. Nemanja Matić za 44,7 miliona eura iz Chelseaja u Manchester United

8. Mohamed Salah za 42 miliona eura iz Rome u Liverpool

9. Tiemue Bakayoko za 40 miliona eura iz Monaca u Chelsea

10. Ederson za 40 miliona eura iz Benfice u Manchester City

Učitaj još novosti