03. 08. 2017 - 07:27
Njegov život kao stvoren za holivudski film: Preživio rat i...
907
Shares
Njegov život kao stvoren za holivudski film: Preživio rat i cunami, nikad nije poklekao i postao je LEGENDA

HASAN SALIHAMIDŽIĆ

Njegov život kao stvoren za holivudski film: Preživio rat i cunami, nikad nije poklekao i postao je LEGENDA

Deutsche Welle
03. 08. 2017 - 07:27
0
Shares

Priča kao iz bajke. Po njoj bi se mogao snimiti holivudski film. Samo što premijera Salihamidžića na funkciji sportskog direktora Bayerna nije dobro prošla. Bayern je izgubio sa 0:3 protiv Liverpoola, piše list Bild.

Život Hasana Salihamidžića daje prvoklasan materijal za filmski scenario. Teško da bi neki pisac mogao bolje smisliti radnju za priču, piše list Bild i dodaje: "Brazzo (Braco) - film. Život za Holivud...Tako bi mogao biti nazvan film o njemu. Bolje rečeno - serija. Ovaj Bosanac upravo je okrenuo novu stranicu života kao sportski direktor Bayerna", prenosi DW.

Kako biste razumjeli Hasana Salihamidžića, morate poznavati njegovu životnu priču. On dobro zna da se ne podrazumijeva da stojite na sunčanoj strani života. I da za sreću i uspjeh morate teško raditi. To je odnos prema životu koji ga je napravio onim što danas jeste.

Dug i težak put

Kao 15-godišnjak Hasan Salihamidžić morao je bježati od rata. U razgovoru za Bild jednom je rekao: "Često mislim na to. Linija fronta bila je udaljena 30 km od mog mjesta u Bosni. Stariji prijatelji su išli da se bore. Mene je moj otac proveo do Splita, a potom stavio u autobus za Njemačku." Stigao je u Dortmund, a onda se zaputio u Hamburg gdje ga je prihvatila jedna sprijateljena familija. "Bilo mi je jako teško ostaviti moju porodicu i doći negdje, gdje ne razumiješ jezik kojim ljudi govore. Ali, imao sam sreću: dobio sam krov nad glavom i pustili su me na probni trening fudbalskog kluba kluba HSV. Život mi je olakšala okolnost što sam postao igrač mlade reprezentacije Njemačke.

Legenda HSV-a Rudi Kargus (64) odmah je prepoznao njegov talenat. Felix Magath ga je potom uveo u Bundesligu. To je bio početak strelovite karijere: 42 utakmice za reprezentaciju BiH, igrač u Bayernu, Juventus Torinu, VfL Wolfsburgu i sada je nakon 5 godina kao privatnik (TV-ekspert za ZDF i RTL/Svjetsko prvenstvo 2014. i investitor u jednoj 3D firmi za proizvodnju figura) ponovo u Bayernu.

Govori "šest" jezika

Salihamidžić govori šest jezika (bosanski, srpsko-hrvatski, španski, italijanski, engleski i njemački), što je neobično za profesionalnog fudbalera. To je znak truda i volje.

U decembru 2004. skupa sa porodicom ga je na odmoru na Maledivima iznenadio cunami. Braco, žena i djeca preživjeli su cunami. "Nosili smo djecu i probijali se kroz poplavu", rekao je tada za Berliner Morgenpost. Već 20 godina je skupa sa svojom velikom ljubavi Esther - sestrom bivšeg kolege u HSV Francisca Copada. Već deset godina su u braku i imaju troje djece: Selinu, Nicka i Laru June. Žive u Minhenu. Esther Salihamidžić tamo ima Yoga-studio i uspjela je zainteresovati svoga muža za yogu.

Ko je prošao put kao Braco, nikada, ni pred kim neće pokleknuti. Ni pred Holivudom, ukoliko ga filmski studiji jednom potraže...", piše najtiražniji njemački list Bild.

Učitaj još novosti