21. 07. 2017 - 09:59
BiH i Crna Gora najgore u regiji: Ispali svi klubovi prije...
907
Shares
BiH i Crna Gora najgore u regiji: Ispali svi klubovi prije augusta (VIDEO)

EVROPSKA LIGA

BiH i Crna Gora najgore u regiji: Ispali svi klubovi prije augusta (VIDEO)

Index.hr
21. 07. 2017 - 09:59
0
Shares

Ispodprosječnost exYu klubova u Europi potvrđena je i u drugom pretkolu Europske lige. Tek tri prolaza od osam predstavnika premalo je s obzirom na budžete i uspjehe suparnika u ovoj fazi natjecanja.

Makedonci polovični, Zvezda rutinski
 
Nitko ni prije dvoboja nije davao prevelike šanse Rabotničkom protiv Dinama iz Minska, ali je 1:1 iz prve utakmice nudilo nadu u veliko iznenađenje. Ipak, do njega nije došlo i Bjelorusi su s glatkih 3:0 došli do konačne pobjede i prolaza. Drugi pogodak, onaj koji je i prelomio susret, postigao je hrvatski stoper Nino Galović. Pratiteljima HNL-a vjerojatno je poznat iz redova RNK Splita u kojem je proveo 5 sezona i upisao 86 nastupa, a nakon kratke avanture u Izraelu, skrasio se u Minsku. 
 
Shkëndija iz Tetova postigla je lijep uspjeh izbacivši HJK Helsinki, isti klub preko kojeg je zagrebački Dinamo počeo svoj pohod na prvi nastup u grupnoj fazi u novijoj klupskoj eri. U 28. minuti Radeski je skrenuo loptu u svoju mrežu i doveo domaćina u vodstvo. Ipak, i ovu utakmicu presudio je hrvatski igrač. Ivan Čeliković, koji je za zaprešićki Inter nastupao punih 5 sezona (sve do ove godine) bio je precizan u 71. minuti kada je razornim udarcem „probio“ golmana na prvoj stativi nakon povratne lopte. Ždrijeb im je bio izrazito povoljan pa će u idućem kolu ukrstiti koplja s litavskim Trakaijem.
 
Crvena Zvezda donijela je tek 1:1 iz Kazakhstana, pa je uzvrat protiv Irtiša iz Pavlodara dočekala nervozna zbog potencijalno sramotnog ispadanja. Ipak, golovima Nizozemca Donalda (iz slobodnog udarca) i Srmića, relativno mirno je privela dvoboj očekivanom kraju. Ipak, već za tjedan dana stiže mnogo ozbiljniji izazov – praška Sparta.


 

 
Veličanstveni Ibričić i zalutala Gorica, Mladost bez senzacije

 
Slovenci su, poput Mađara, ostvarili polovičan uspjeh. Domžale su ostvarile pobjedu u gostima kod Valura (1:2) u prvom dvoboju, ali ovdje je krenulo po zlu sve što je moglo. Već u trećoj minuti Lydsson pogađa iz penala, a uskoro su gosti još nekoliko puta zaprijetili. Domžale je došlo do daha kada je Firer zabio iz penala u 25. Minuti, ali u posljednjim minutama prvog dijela Valur dolazi do novog gola koji ima jamči produžetke. Da se to ne dogodi, pobrinuo se najprije Balkovec u 69., a onda i sjajni Ibričić u 71. minuti. Bosanskohercegovačkom fantazistu ovo je treći gol u pet susreta iako je u prosjeku igrao tek 30-ak minuta i opravdano je reći kako je Domžale izborilo dvoboj protiv Freiburga na njegov pogon.


 
Panionios je već u prvom susretu pokazao kako je mnogo jači od Gorice, a danas je to samo dodatno potvrdio. Pobjede od 2:0 i 2:3 ne dočaravaju uvjerljivost kojom su Grci kontrolirali ovaj dvoboj.
 
Mladost je ostvarila jednu od najvećih europskih pobjeda crnogorskog nogometa kada su slavili u Sturmu protiv Graza s 0:1. Ipak, uzvrat u Podgorici donio je bitno drugačiju sliku i rezultat. Austrijanci su slavili s uvjerljivih 0:3, uputivši 20 udaraca prema suparničkim vratima. Sve je bilo gotovo već do 46. minute kada je postavljen i konačan rezultat, uz promašen jedanaesterac gostiju koji je spasio Crnogorce i bolnijeg poraza.
 
 

BIH najtragičnija
 
Bosna i Hercegovina ostala je 20.7. bez ijednog predstavnika u Europi. Okršaji Manijaka i AIK-ovaca na ulicama Stockholma nije pratio jednaki intenzitet na terenu. Nakon „nule“ u Sarajevu, prvih 45 minuta u Švedskoj proteklo je u jednako revijalnom tonu. Johansson je pogotkom nakon prekida u 48. minuti dao prednost svojoj ekipi. Pet minuta prije kraja susreta, Goitom je opet nakon prekida bio najspretniji i poslao Sarajlije kući bez jako željenog plijena.


 

Za razliku od njih, Široki Brijeg još je više zavijen u crno s obzirom na to da je čast ispadanja imao na Pecari pred svojom publikom, a krvnik je bio škotski Aberdeen. Valja napomenuti i kako je klub iz Hercegovine imao vrlo solidnih 1:1 iz prvog susreta. Lijepo ispunjene tribine nisu imale mnogo za vidjeti, a najbolji trenutak za domaću ekipu desio se 20-ak minuta prije kraja kada Krstanović nije najbolje zahvatio jedan centaršut volejem, pa je ostalo 0:0. Kazna je stigla samo par minuta kasnije kada je Stewart kaznio nevjerojatnu dekoncentraciju Barišića koji je na njega zaboravio, što je omogućilo Škotu da iz dobre situacije svlada nemoćnog Bilobrka. Konačna potvrda prolaza Škota stigla je pet minuta nakon toga, kada je Christie sjajno probio lijevu stranu domaće obrane i finom loptom „prebrojao“ obranu Širokog nakon čega je Mackay-Steven jednostavno poentirao.

Učitaj još novosti