02. 07. 2017 - 18:42
NA DANAŠNJI DAN: FK Sarajevo prije 50 godina osvojio prvu...
907
Shares
NA DANAŠNJI DAN: FK Sarajevo prije 50 godina osvojio prvu titulu Jugoslavije!

Vremeplov

NA DANAŠNJI DAN: FK Sarajevo prije 50 godina osvojio prvu titulu Jugoslavije!

02. 07. 2017 - 18:42
0
Shares

Na današnji dan prije tačno 50 godina, u nedjelju 2. jula 1967. godine, u 18 sati i 45 minuta FK Sarajevo je i zvanično postao šampion Jugoslavije u fudbalu. Tim sa Koševa je tada bio šesti prvak države i prvi klub u historiji bh. fudbala koji je ponio naslov prvaka bivše zemlje.

Nekada nedostižna ”velika četvorka” tih godina je stekla dostojne rivale u Vojvodini (šampion sezonu ranije) i Sarajevu, tada mladoj ekipi koja se prekalila u toku samo jednog takmičenja i pod veoma uzbudljivim okolnostima, boreći se sa čudesnim elanom, uspjeli su da se popnu na sam vrh fudbalskog Olimpa i tamo istaknu svoju zastavu.

Bila je to tada prva profesionalna sezona jugoslovenskog fudbala u kojoj su fudbalski radnici, stručnjaci i fudbaleri praktično ”u mraku” tražili svoje mjesto u u novim uslovima krupne reogranizacije fudbala i jednog procesa koji se tek trebao iskristalisati kroz fudbalska zbivanja.

Sarajevo je u posljednje kolo 30. kolo ušlo sa dva boda prednosti u odnosu na drugoplasirani Dinamo, te je za konačnu ovjeru titule bio potreban još samo jedan bod u duelu sa Čelikom, koji je već ranije ispao. Koševo je vrilo od oduševljenja. Trideset hiljada ljudi je pozdravilo najbolji tim u sezoni 1966/67.

Bordo tim je pokazao da kada zaigra, može kao od šale da napuni mrežu protivniku. Čelik je tog dana savladan sa 5:2.

Ipak, nije sve bilo glatako na samom početku. Zeničani su u prvom poluvremenu poveli sa 2:1, pa je za čas Koševom zavladala panika. Međutim, za samo deset minuta od 33. do 43. Sarajevo je postiglo tri gola i sve je bilo gotovo. Vahidin Musemić je postigao hat-trick, a Antić i Prodanović su završili posao.

Sarajevo je igralo utakmicu u potpuno novim dresovima, a razdragana publika je počela da svlači igrače poslije utakmice. Mladi Musemić je posljednji dospio do svlačionice i to uz pomoć članova Uprave Sarajeva, dok je predsjednik Gradskog vijeća Džemal Muminagić na terenu pozdravio i čestitao igračima Sarajeva na velikom uspjehu.

Šampionska generacija Sarajeva je ostvarila i plasman u finale Kupa Maršala Tita, ali pod dosta sumnjivim okolnostima je poražena od Hajduka u Splitu sa 2:1, u prvoj finalnoj utakmici koja se do tada igrala van Beograda. Osvajanjem titule, Sarajevo je steklo pravo nastupa u Kupu šampiona, gdje je kasnije ostvarilo plasman među 16 najboljih evropskih timova, ali tamo je eliminisano od strane čuvenog engleskog Macnhester Uniteda, koji nakon izbacivanja Sarajeva (0:0 i 2:1) odlazi do samog kraja i postaje prvak Europe za tu sezonu.
 

FK SARAJEVO – NK ČELIK 5:2

Datum: 02.07.1967.
Gledalaca: 30.000
Sudija: Branko Tešanić (Varaždin)

Sarajevo: Sirčo, Fazlagić, Vujanović, Jesenković, Bajić, Prljača, Šiljkut, Prodanović, Makić, Musemić, Antić. Trener: Brozović.

Čelik: Vranješ (od 45. Stijović), Štaka, Radičević, Miklaušević, Golubović, Galijašević, Rajić, Čerimagić, Renić, Lalić, Bajrić. Trener: Takač.

Strijelci:

1:0 – Musemić 7’
1:1 – Čerimagić 10’
1:2 – Čerimagić 21’
2:2 – Musemić 33’
3:2 – Musemić 37’
4:2 – Antić 43’
5:2 – Prodanović 81’

 

Učitaj još novosti