30. 06. 2017 - 11:20
NA DANAŠNJI DAN: Sarajevo je pred 40 hiljada navijača došlo do...
907
Shares
NA DANAŠNJI DAN: Sarajevo je pred 40 hiljada navijača došlo do druge šampionske titule Jugoslavije!

Sezona 1984/85

NA DANAŠNJI DAN: Sarajevo je pred 40 hiljada navijača došlo do druge šampionske titule Jugoslavije!

30. 06. 2017 - 11:20
0
Shares

Na današnji dan prije 32 godine FK Sarajevo je pobjedom nad FK Crvena zvezda rezultatom 2:1, osvojio drugu titulu šampiona Jugoslavije.

Sezona 1984/85. stigla je do svog kraja, a Koševo je nakon 18 godina dobilo priliku da ponovo slavi šampionsku titulu. Na našem najvećem stadionu gostovala je Crvena zvezda, a izabranicima Boška Antića je u ovom susretu bio potreban jedan bod da matematički osigura osvajanje drugog šampionskog naslova. Više od 40.000 navijača obojenih u Bordo boju ispunili su tribine olimpijskog stadiona do posljednjeg mjesta, a Sarajevo je od prve minute krenulo napadački sa samo jednim ciljem, da što prije ovjeri pobjedu.

Prilike pred golom Ljukovčana su se redale kao na traci, a prve su propustili Jakovljević i Kapetanović. A onda je u 23. minuti Koševo eksplodiralo. Centaršut Vukičevića efektnim udarcem glavom u gol pretvara Husref Musemić i to je 1:0. Vodstvo nije opustilo domaće fudbalere, a šanse su se nastavile redati. Musemić u 30. i 53. minuti, Merdanović u 57., Pašić tri minute kasnije, ali je golman gostiju uspio sačuvati svoju mrežu. A onda petnaest minuta prije kraja nova erupcija oduševljenja na tribinama. Najbolji fudbaler prvenstva, Predrag Pašić centrirao je sa lijeve strane i pronašao Dragana Jakovljevića koji je najviši u skoku i pogađa za 2:0. Slavlje je moglo početi, a nije ga pomutio ni pogodak Boška Đurovskog u finišu utakmice za konačnih 2:1.

Sarajevo je tako postalo prvi klub izvan velike četvorke koji je osvojio dvije titule šampiona Jugoslavije.

Za FK Sarajevo tada su nastupili: Pašić, Đurković, Musemić, Radeljaš, Jakovljević, Hadžibegić, Vukičević, Janjoš, Kapetanović, Merdanović, Jozić.



Učitaj još novosti