09. 01. 2017 - 15:53
"Galski pijetlovi" prvi favorit Svjetskog rukometnog prvenstva
907
Shares

TAKMIČENJE POČINJE U SRIJEDU

"Galski pijetlovi" prvi favorit Svjetskog rukometnog prvenstva

09. 01. 2017 - 15:53
0
Shares

Francuska će od 11. do 29. januara biti domaćin Svjetskog prvenstva za rukometaše. Naslov prvaka braniće selekcija domaćina, koja je ujedno prvi favorit takmičenja. Francuze će s klupe predvoditi nekadašnji odlični odbrambeni rukometaš Didier Dinart, koji je na selektorskoj klupi te zemlje zamijenio Klauda Onestu.

Onesta je u proteklih 15 godina s Francuskom osvojio čak 13 medalja, od čega osam zlatnih, dvije srebrene i tri bronzane. "Galski pijetlovi'' su na posljednja četiri SP-a čak tri puta osvojili prvo mjesto (Hrvatska 2009., Švedska, 2011. i Katar 2015), a jedanput su u četvrtfinalu izgubili od Hrvatske (Španija 2013.).

U bogatoj istoriji bili su najbolji i na Islandu 1995. te u Francuskoj 2001. Ipak, ranjivost su pokazali na ljetnim olimpijskim igrama u Riju prošle godine, kada su u finalu izgubili od Danaca. Danska ulazi u krug prvih favorita i na ovom takmičenju, a tu su i evropski prvaci Nijemci.

U uži krug kandidata za medalju također spadaju Španci i Hrvati, dok ''iz sjene'' mogu iznenaditi Norvežani, Islanđani, Šveđani i Mađari.  Selekcija BiH nije se uspjela plasirati na prvenstvo, nakon što je u dva meča baraža prošle godine poražena od selekcije Švedske.

Svoj jedini nastup na velikim takmičenjima BiH je upisala na svjetskom prvenstvu u Kataru 2015. godine, na kojem je zauzela 20 mjesto.   U grupi A završnog turnira u Francuskoj nastupiće Francuska, Poljska, Rusija, Norveška, Brazil i Japan, pišu "Nezavisne".

Grupu B sačinjavaju Španija, Slovenija, Makedonija, Island, Tunis i Angola. Njemačka, Hrvatska, Bjelorusija, Mađarska, Čile i Saudijska Arabija igraće u grupi C, dok će u grupi D nastupiti Katar, Danska, Švedska, Egipat, Bahrein i Argentina.  

U osminu finala takmičenja plasiraće se po četiri najbolje reprezentacije iz svake grupe, a ukrštavaju se grupe A i B te C i D. Utakmice osmine finala biće odigrane u Monpeljeu, Albertvilu, Parizu i Lilu, gdje će biti odigrane i četvrtfinalne utakmice.

Predsjednički kup, u kojem nastupaju petoplasirane i šestoplasirane ekipe iz svake grupe, biće odigran u Brestu, a polufinale, meč za treće mjesto i finale igraće se u pariškoj ''AccorHotels Areni''.

 

Učitaj još novosti