09. 01. 2017 - 07:15
Noć kada su navijači širom svijeta zbog Henryja plakali od sreće
907
Shares
Noć kada su navijači širom svijeta zbog Henryja plakali od sreće

NA DANAŠNJI DAN 2012.

Noć kada su navijači širom svijeta zbog Henryja plakali od sreće

Mirza HADŽIJUSUFOVIĆ
09. 01. 2017 - 07:15
0
Shares

Na današnji dan, prije pet godina stadion "Emirates" u Londonu bio je poprište jednog od najemotivnijih trenutaka u historiji nogometa. Riječ je o povratku legendarnog francuskog napadača i najboljeg strijelca Arsenala svih vremena, Thierryja Henryja u dres Topnika.

Podsjetimo, Francuz je igrao za Arsenal osam sezona, a za to vrijeme postigao je 226 golova. S Topnicima je osvojio dvije titule prvaka, tri FA kupa i igrao je u finalu Lige prvaka 2006. godine.

Godinama je bio noćna mora za golmane u Engleskoj, ljubimac publike na legendarnom "Highbury" stadionu. Međutim, nakon sezone 2006./07. došlo je vrijeme za rastanak Arsenala i Henryja. Francuski golgeter je za 16 miliona funti prešao u redove Barcelone. Nakon tri sezone provedene na Nou Campu Henry je prešao u New York Red Bullse.

Ipak, 2012. Henry se, na oduševljenje navijača, ponovo vratio u dres Arsenala. Menadžer Arsene Wenger doveo ga je na dvomjesečnu posudbu iz New York Red Bulla kako bi popunio rupu u napadu nastalu odlascima afričkih napadača na Afrički kup nacija. Taj potez se pokazao dobitnim već u prvom nastupu, devetog januara.

Naime, Arsenal se dugo vremena mučio sa žilavim Leedsom u okviru 3. kola FA kupa uprkos nadmoći u posjedu lopte i više stvorenih prilika, a tada je na scenu stupio Henry i jednim potezom, kao u najbolja vremena, riješio utakmicu. U igru je ušao u 68. minuti uz ovacije publike na "Emiratesu", a u strijelce se upisao deset minuta kasnije. Bio je to njegov 227. gol ukupno u dresu Arsenala, a proslavio ga je jako emotivno, otrčavši u zagrljaj menadžeru Wengeru uz erupciju oduševljenja s tribina.

Učitaj još novosti