30. 12. 2016 - 10:30
Novogodišnji intervju s Muhamedom Bikićem: Ne dirajte Dinu...
907
Shares
Novogodišnji intervju s Muhamedom Bikićem: Ne dirajte Dinu Merlina!

DUGOGODIŠNJI SPORTSKI NOVINAR I PUBLICISTA

Novogodišnji intervju s Muhamedom Bikićem: Ne dirajte Dinu Merlina!

Mirza HADŽIJUSUFOVIĆ
30. 12. 2016 - 10:30
0
Shares

Mr. sc. Muhamed Bikić je dugogodišnji sportski novinar i publicista, autor nekoliko knjiga i sportskih emisija koje su obilježile bosanskohercegovački novinarski i publicistički rad u protekle dvije decenije. U protekloj 2016. godini je obilježio jubilej vrijedan pažnje, po 1000. put je izgovorio onu čuvenu "Poštovani gledaoci, dobra večer, dobar dan..."

"Preko 20 godina radim ovaj posao. Prošao sam, doslovno, sve u novinarstvu, kako u printanim, tako u elektronskim medijima, web portalima, izvještavao s brojnih domaćih i inozemnih manifestacija. Posebno sam ponosan na emisiju 'Sportski vremeplov' na Hayat TV-u, iz koje je nastala moja posljednja knjiga 'sportskivremeplov.ba', a koja je u veoma kratkom periodu izašla u dva, a početkom naredne godine  planirano je i treće izdanje i nastavak promocija širom BiH", kaže Bikić, koji je prije 13 godina završio i Pravni fakultet Univerziteta u Sarajevu, ali je ipak ostao u sportskom novinarstvu.

"Ovaj posao radim još iz vremena studiranja, a uvijek sam volio sport, igrao fudbal. Skoro pa velika nada Željezničara, Igmana s Ilidže. Ipak, pet godina biti u vojsci u kontinuitetu, moralo se odraziti na aktivno bavljenje sportom. Istina, nekada sam sebe zamišljao kao dobrog pravnika, advokata, ali nikada se nisam uspio definitivno odlučiti i reći dosta novinarstvu i idem u kancelariju. A nepisano je pravilo da su pravnici najbolji novinari, a opet ima i ona poznata 'jednom novinar, zauvijek novinar'. Za sada je ovako, a šta će 'sutra' biti samo dragi Bog zna".

Bikić je magistrirao na Fakultetu sporta i tjelesnoj odgoja u Sarajevu. A uz sve ovo bavio se intezivno publicistikom, objavivši tri knjige. 

"Poslije napisane dvije knjige 'Hadžijsko drvo' i 'Po(r)uka', odlučio sam se ponovno vratiti nauci. Ustvari, želio sam donekle objediniti četiri zanimljiva i značajna pravca – sport, pravo, psihologija i novinarstvo. Tema magistarskog rada je bila 'Razlika u stavovima i osobinama ličnosti reprezentativaca BiH u timskim sportovima i sportskih novinara BiH'. Imao sam veliku želju da i u BiH zaživi predmet 'Sportsko pravo', ali i danas od toga nema ništa. Nema razumijavanja za ovaj predmet koji odavno postoji u zemljama okruženja i šire. Istina, na brojnim seminarima prezentirao sam svoj magistarski rad i reakcije su bile odlične. Dalje, u Sportskoj gimnaziji u Sarajevu predstavio sam tematiku sportskog prava u BiH, ali sve je na tome ostalo. Šta mi drugo preostaje, nego čekati bolja vremena“.

Do tih boljih vremena, opet je Bikić napravio jedan sjajan projekat, tj. emisiju "As exkluziv" na TV Alfa, jedinstvenu sportsku emisiju prošlosti, sadašnjosti i budućnosti u kojoj su gostovala skoro sva najpoznatija imena bh. sporta, ali i regiona.

"Sve je krenulo s legendarnim Ivicom Osimom, preko Safeta Sušića koji je skoro iz studija otišao na Mundijal u Brazil, pa Mehmeda Baždarevića koji je odmah nakon imenovanja za selektora ispričao svoju životnu priču, a najgledaniji u 'As exkluzivu' bio je legendarni golman Slobodan Ćobo Janjuš. Naravno, gostovali su i ostali istaknuti bh. sportisti i sportski djelatnici, kao i aktuelni bh. asovi, olimpijci Amel Tuka, Džanan Musa, Larisa Cerić, Aleksandra Samardžić, Amina Kajtaz, Mesud Pezer, Njegoš Sikiraš, Sanjin Pehlivanović, Mirza Pramenković... Naravno, u emisiji su bili i legendarni dvojac Mustafa Mujče Mehić i Tomislav Cvitanušić koji su istrčavši Sarajevski polumaraton obilježili proteklu 2016. godinu. Inače, i za ovaj projekat su stigla brojna priznanja, a najveće priznanje je sud gledalaca, jer je ova emisija jedna od najkomentarisanijih putem društvenih mreža i gleda se širom svijeta. Ove 2016. godine obilježio sam taj jubilej, po 1000. put sam se obratio gledaocima onom čuvenom najavom 'Poštovani gledaoci, dobro večer, dobar dan...' Mnogi su me pitali kako sam vodio evidenciju i kako tačno znam da je to ta brojka'. Samo ću reći da vodim svoj osobni dnevnik još od 18 godine i imam u njemu, ama baš sve, pa i ovih 1000. emitovanja... ".

Zaista se o "As exkluzivu" svakodnevno piše na društvenim mrežama gdje je novinar Bikić itekako aktivan i redovno komunicira s brojnim gledateljima. Ipak, nerijetko zna iznijeti svoj stav koji itekako uzdrma bh. javnost. Jedan od posljednjih je bio "slučaj Dine Merlina".

"Popljuvali su Papeta, danas Dinu, sutra će Mešu, Džeku, Spahu... Što mi reče Mirza Delibašić u jednom od posljednjih medijskih istupa: 'Ovo je Muhamede katastrofa kolektiva'. Ko ste više raznorazni novinari, pisci, komentatori... Pa ti isti su do jučer salijetali Dinu za autogram, za slikanje... Čekali ga pred njegovom Magazom satima, danima. mjesecima...", kaže Muhamed Bikić, koji je danas "Freelance journalist", a pored emisije "As exkluziv", sarađuje s brojnim printanim i elektronskim medijima, a među njima je i naš portal sport.ba.     

Razgovarao: Mirza Hadžijusufović

Učitaj još novosti