22. 12. 2016 - 16:05
Španci prejaki, juniori ostali bez plasmana na Mundobasket
907
Shares
Španci prejaki, juniori ostali bez plasmana na Mundobasket

EP U TURSKOJ

Španci prejaki, juniori ostali bez plasmana na Mundobasket

22. 12. 2016 - 16:05
0
Shares

Muška juniorska reprezentacija Bosne i Hercegovine, nažalost, nije uspjela da izbori vizu za plasman na Svjetsko prvenstvo naredne godine. Naši momci poraženi su danas od selekcije Španije rezultatom 77:65, u meču za peto mjesto na Evropskom prvenstvu u Turskoj.

Na početku susreta izabranici Josipa Pandže pokazali su koliko žele trijumf u današnjem meču i plasman na Svjetsko prvenstvo. Već u trećem minutu BiH je imala prednosti od pet poena - 7:2. Vodili su Zmajevi sve do sredine prve dionice, kada su Španci dali do znanja našim momcima da se neće lako predati. I oni su imali isti cilj, pa su u sedmom minutu stigli do izjednačenja - 12:12, a vrlo brzo su i preokrenuli rezultat u svoju korist. Nakon 10 minuta igre rezultat je iznosio 21:16 za "crvenu furiju".

Španci su bolje ušli u drugu četvrtinu. Kontrolisali su igru i u 14. minutu imali zalihu od osam poena prednosti - 30:22. Naši momci ponovo su bili prinuđeni da jure rezultat. Nije bilo lako, ulog je bio veliki, a protivnik za respekt. Ipak, Zmajevi nisu dozvolili Špancima da se rezultatski odlijepe, pa se na poluvrijeme otišlo sa "samo" četiri poena prednosti za protivnika - 38:34.

Početak treće dionice ponovo je pripao Špancima. U 22. minutu otišli su na plus osam - 44:36, pa je Josip Pandža bio prinuđen da zove time-out. Prijao je minut predaha Zmajevima koji su uspjeli smanjizi rezultat na 48:45. Imali su naši momci u ovom periodu priliku i da potpuno preokrenu rezultat, ali nije im pošlo za rukom. Nakon 30 minuta igre rezultat je bio 53:49.

Pobjednik meča i putnik na Svjetsko prvenstvo odlučivao se u posljednjih deset minuta. Ali, Španci su imali prednost i samim tim bili su mirniji. Smanjivali su naši momci rezultat, ali je prednost konstantno bila na strani protivnika. U 35. minutu iznosila je sedam poena - 59:52. Trudili su Zmajevi, ali je nedostajalo agresivnosti. Kada god bi uspjeli da spuste prednost Španaca, sopstvenim greškama bi dozvolili protivniku da opet dođe do sigurne prednosti. 

Bh. juniori zauzeli su šesto mjesto na Evropskom prvenstvu u Turskoj. Nisu uspjeli da osiguraju plasman na Svjetsko prvenstvo, ali ne treba biti kritičan prema ovim momcima. Oni su nas već jednom obradovali zlatnom medaljom i sigurno je da će, uz ono što su pokazali na ovom Eurobasketu, to činiti i u budućnosti na nekom od narednih takmičenja.

ŠPANIJA - BOSNA I HERCEGOVINA 77:65 (21:16, 17:18, 15:15, 24:16)

BOSNA I HERCEGOVINA: Marić 7, Talić 14, Bojović, Nikolić, Gegić 7, Čerkezović 12, Čampara 3, Musa 13, Antunović 9, Zovko, Kobić.

Učitaj još novosti