14. 12. 2016 - 09:15
Sarajevo i Željezničar za balkansku ligu
907
Shares
Sarajevo i Željezničar za balkansku ligu

BH. KLUBOVI PODRŽAVAJU PROJEKAT

Sarajevo i Željezničar za balkansku ligu

14. 12. 2016 - 09:15
0
Shares

Željezničar i Sarajevo, dva najtrofejnija bh. fudbalska kluba, bez dileme su za regionalnu ligu, koja je danima top tema na prostoru bivše Jugoslavije.

Balkanska liga bi trebalo da krene 2018. godine i to pod patronatom UEFA, koja je navodno spremila veliki budžet, i to čak 19,2 miliona eura, prenose "Novosti" koje navode da će svaki od 24 kluba dobiti po 800.000 evra samo za učešće.

To neće biti sve, jer će svaki klub biti dodatno nagrađen prema plasmanu.

"Naš stav je da želimo regionalnu ligu, ali treba stvoriti sve preduslove za to. Treba pronaći način kako je organizovati zbog bezbjednosti. Finansijski je ovaj projekat privlačan, gledanost će biti veća, ali smo svjedoci da i na prijateljskim mečevima timova iz bivše Jugoslavije dolazi do sukoba navijača", rekao je Mirsad Šiljak, direktor Željezničara, koji je dodao: "Bilo bi lijepo ponovo ugostiti Zvezdu, Partizan, Dinamo, Hajduk, Olimpiju, Vardar... Svi ovi klubovi su u odličnim odnosima, ali navijači izgleda nisu."

On se osvrnuo na to da će UEFA dati 800.000 eura svakom od učesnika takmičenja.

"Za bh. prilike to je veliki novac, a i za pojedine klubove iz regiona. UEFA je spremila dosta novca za ovaj projekat. Pitanje je samo koliko je to moguće sa 24 kluba pošto svi smanjujemo broj klubova u domaćim takmičenjima", kazao je Šiljak.

Alen Hujić, šef borda direktora Sarajeva, kazao je da je i "bordo" tim za regionalnu ligu, ali umjesto navijača, za njega je najveći problem infrastruktura.

"Što se tiče navijača, to se može riješiti kao u košarci, tako da neko vrijeme gostujući navijači ne dolaze na utakmice. Može se urediti i tako da se identifikuju svi koji dolaze na utakmicu pa u slučaju nereda lako mogu da budu kažnjeni", izjavio je Hujić i naglasio da je 24 kluba previše za jedno takmičenje: "To je previše zbog dužine takmičenja. Morali bi se igrati i državni šampionati. To bi bilo puno utakmica. Ukoliko dođe do regionalne lige, državni šampionati bi sigurno izgubili prohodnost do međunarodnih takmičenja, ali mi smo veliki klub koji je u vrhu regionalnog fudbala i ne bojimo se toga."

Navodno su fudbalski savezi bivše Jugoslavije (BiH, Srbije, Hrvatske, Slovenije, Makedonije, Crne Gore) za pokretanje lige, dok klubovi nisu oduševljeni. Iz Partizana, Crvene zvezde, Hajduka, Rijeke ističu da još nemaju jasan stav, dok je prvi "ne" rekao Dinamo iz Zagreba.

Učitaj još novosti