06. 11. 2016 - 14:42
Na današnji dan došao je Ferguson i odlučio da od velikog...
907
Shares
Na današnji dan došao je Ferguson i odlučio da od velikog napravi najvećeg

PRIJE TAČNO 30 GODINA

Na današnji dan došao je Ferguson i odlučio da od velikog napravi najvećeg

Dino PAJO
06. 11. 2016 - 14:42
0
Shares

Autor: Dino PAJO (Sport.ba)

Danas je vrlo važan datum za sve navijače Manchester Uniteda, ali i za historiju fudbala općenito jer je ono što se desilo prije tačno 30 godina promijenilo fudbalsku mapu, kako u Engleskoj, tako i u svijetu.

Iz Aberdeena je na Old Trafford stigao još uvijek nedovoljno dokazani menadžer pod nazivom Alex Ferguson. O njegovim uspjesima dovoljno govori činjenica da je svaki klub kojeg je vodio zlatne ere imao baš pod njegovom imperijom.

Iako to mnogi ne znaju, golobradi mladić punog imena Alexander Champan Ferguson je bio fantastičan napadač. Igrao je striktno u Škotskoj, a zbog nepoznatog razloga odbio je transfer u engleski fudbal kao najbolji napadač u svojoj zemlji. Najdublji trag je ostavio u Dunfermlineu, ali je to ništa u poređenju sa trenerskom karijerom.

Krenuo je iz kluba koji graniči sa profesionalnim rangom East Stirlingshireom, ali se tu zadržao svega pola sezone prije nego ga je preuzeo St. Mirren. Tu je baš krenula njegova imperija. Od St. Mirrena je napravio stabilan klub, napravio je osvajača Prve divizije Škotske, a klub je prije toga tavorio na granici trećeg ranga fudbala u Škotskoj. 

Imperija u Aberdeenu i stvaranje glavobolja za najveća dva tamošnja kluba:

aberdeen

Ako nekog u Aberdeenu pitate ko je najveći heroj tog kluba u historiji, svi će reći Alex Ferguson, iako on nije jedini koji je napravio nešto u tom velikom škotskom klubu. U periodu od osam godina u Aberdeenu, počevši od 1978. godine, Ferguson je napravio od prosječnog Aberdeena klub koji je u sjeni ostavio Celtic i Rangers. Sa Aberdeenom je osvojio dvije titule u Škotskoj, a onda je napravio i najveći uspjeh u Evropi sa tim klubom jer je postao prvak UEFA-inog Kupa pobjednika kupova. Također, osvojio je i Superkup Evrope. To je bio dovoljan poziv za Manchester United da napravi najpametniju stvar u historiji kluba, te da ga imenuje za menadžera prvog tima 6.11.1986. godine.

Tad kreće revolucija na Old Traffordu. To je bio još period u kojem je engleskim fudbalom harao Liverpool. Dolaskom Alexa Fergusona nije prekinuta dominacija Liverpoola, jer je prve godine proveo u sjeni kultne generacije kluba sa Anfielda koja je trajala sve do početka posljednje decenije prošlog vijeka. Ali onda je krenulo zlatno doba na Teatru snova! 

Prvi trofej je osvojio u sezoni 89/90 kada je pokorio sve protivnike u FA kupu. To je bila najava za titulu u Premier ligi koju je osvojio 1993. godine. Titula je bila plod postepenog slaganja ekipe po svom ukusu, jer je, kao što je sam istakao jednom prilikom, otjerao "pijance" iz kluba a doveo dječake koji žele dobro i sebi i svom klubu. Nakon prve osvojene titule, niko više nije mogao skinuti sa trona četu Alexa Fergusona. 

Gotovo svi najbolji fudbaleri u historiji Uniteda su vezani za njegovu eru. Imao je on u karijeri i velikih padova, ali su oni minorni u odnosu na svu slavu, pa su mu tako progledali  kroz prste i nakon što je najskupljeg igrača današnjice pustio za mizernu novčanu cifru. A ko bi mu mogao šta i zamjeriti nakon što je od Manchester Uniteda napravio najveći engleski klub i brend koji ćete teško pronaći u fudbalskom svijetu. 

Na Old Traffordu je proveo dugih 27 godina prije nego što se oprostio u maju 2013. godine. Naravno, oprostio se onako kako je i navikao da vodi klub, titulom u Premier ligi. Kada se sve sabere (op.a, nema se šta oduzeti), osvojio je ukupno 38 zvaničnih trofeja, a od toga 13 titula u Premier ligi i dvije titule Lige prvaka. Posljednja titula u Ligi prvaka stigla je 2008. godine dok je klub predvodio Cristiano Ronaldo, inače najplemenitiji "izum" legendarnog škotskog stručnjaka. Ta titula u najjačem evropskom fudbalskom takmičenju bi mogla ostati i posljednja za United dok ne dođu neka nova vremena, a kao glavni razlog se nameće beznađe u kojem se našao gigant iz grada "Oasisa", "The Smitsa", "The Falla" i brojnih drugih, neposredno nakon odlaska legendarnog Škota.

Od velikog, napravio je najvećeg! Zato dragi Đavoli, neka vam je sretan ovaj najsvjetliji datum u historiji koju je bez ičije pomoći ispisao!  

Učitaj još novosti