25. 10. 2016 - 14:26
Počinje 71. sezona NBA lige: Sve što trebate znati o najjačem...
907
Shares
Počinje 71. sezona NBA lige: Sve što trebate znati o najjačem košarkaškom karnevalu na svijetu

NAJAVA NBA LIGE

Počinje 71. sezona NBA lige: Sve što trebate znati o najjačem košarkaškom karnevalu na svijetu

Dino PAJO
25. 10. 2016 - 14:26
0
Shares

Autor: Dino PAJO

U noći sa utorka na srijedu počinje 71. izdanje najjače košarkaške lige na svijetu.

Sat i po iza ponoći Cleveland Cavaliersi i New York Knicksi otvaraju novu sezonu NBA lige, sezonu koja se dugo čekala i koja bi trebala ponuditi uzbuđenja kao nikad do sada.

U prilog tome ide činjenica da su se promjene u klubovima tokom pauze dešavale uz mnogo pompe, te su mediji odradili svoj zadatak kako bi učinili da fanovi sa nestrpljenjem očekuju magiju sa parketa SAD-a i Kanade.

Ove sezone favoriti su isti kao i prošle, pa je pitanje da li neko na zapadu može išta učiniti Golden State Warriorsima koji su mnogo jači nego prošle sezone, a posebno da li neko može nešto na istoku braniocima titule Cleveland Cavaliersima.

Dva puta zaredom se u finalu sastaju Warriorsi i Cavaliersi, a ukoliko se ove sezone to isto ponovi, to će biti prvi put u historiji, što nije nimalo nerealno za očekivati.

durant-ponovo-blistao-102201-209325-big

Warriorsi su se pojačali Kevinom Durantom i predstoji samo da vidimo koji je odgovor ostatka lige na taj novi Golden State, pošto je apsurdno govoriti o tome da li će se Durant uklopiti u tim aktuelnih viceprvaka lige. Čak je i popularni KD istakao da je mnogo sretniji u novom klubu nego u Oklahomi zbog toga što konačno u timu ima nesebične saigrače?! Tako je bacio mrlju na Russella Westbrooka i ekipu koju je ostavio na cjedilu u Oklahomi. Steph Curry i Klay Thompson su i dalje tu, a možda i najveće pojačanje za Warriorse je to što su u prethodnim sezonama poobarali rekorde, te su sa sebe skinuli bar taj pritisak koji ih je koštao titule na kraju.

lebron-james-suze

LeBron James želi novi šampionski prsten sa svojim Clevelandom! Otišli su Mozgov i Dellavedova, ali je ostao JR Smith, te se očekuje mnogo i od Kevina Lovea koji ispred sebe ima sezonu u kojoj mora igrati najzapaženiju ulogu do sada.

Na iskustvu je Cleveland dobio dovođenjem sjajnog šutera Mikea Dunleavyja koji bi trebao imati značajnu minutažu i voditi tim kada zvijezdama ne ide. Još neke promjene su se desile u igračkom kadru, ali je manje-više sve isto kao i prošle godine i Tyronn Lue nikako sa svojom ekipom ne bi smio ispod titule, bar u konferenciji.

kobe-bryant

Sezonu iza nas su obilježili odlasci tri žive legende svjetske košarke. Kobe Bryant, Tim Duncan i Kevin Garnett više neće biti članovi lige, a njihovi klubovi otpočinju nove ere i život kakav su već zaboravili, s obzirom na to što su učinili pomenuti brendovi ovog sporta.

Lakersi najviše očekuju od mladog D'Angelo Russela koji je obećao da će se uozbiljiti tokom priprema za sezonu, a plodove mukotrpnog rada u pauzi već vidimo u pripremnim utakmicama.

S druge strane, Boston je napravio dobar posao preko ljeta i ima ekipu za koju možemo reći da je favorit 'iz sjenke', ne baš za titulu jer bi bilo nerealno pored pomenuta dva tima očekivati da iko može napraviti čudo, ali bar da se u mnogome poboljša prošlosezonski učinak.

Važan tektonski poremećaj se desio unutar velikih New York Knicksa koje će od ove sezone predvoditi Derrick Rose. Nije to više onaj stari dobri Rose iz perioda od prije pet ili šest sezona, ali svakako da može pomoći Carmelu i ekipi da se konačno trgne iz letargije koja vlada već duži niz godina. Uz Anthonyja i Rosea, najviše možemo očekivati od latvijskog 'wunderkinda' Kristapsa Porzingisa, koji više nije samo talentovani dječak, već čovjek koji bi trebao biti lider novih Knicksa.

Miami Heat je ostao bez Dwyanea Wadea koji je već trinaest godina bio u klubu, te bio lider generacije koja je osvojila sve tri titule za ovaj klub sa Floride. Tamo će najvažniju ulogu voditi Hassan Whiteside i Derrick Williams, a nismo baš sigurni koliko je to dobra odluka čelnika kluba.

Bosna i Hercegovina će u ovosezonskom izdanju NBA lige imati dva predstavnika, kao i u godini koja je iza nas. Mirza Teletović će biti glavni adut kada je šut Milwaukee Bucksa u pitanju, ali je njegov tim u dosta nezavidnom položaju nakon što se povrijedio Chris Middleton, čovjek koji je Buckse držao u kompletnoj prošloj sezoni. Reklo bi se da je ovo izuzetna prilika za Teletovića da odradi sezonu iz snova i pokaže svima gdje mu je mjesto, ako uopšte ima onih koji sumnjaju u njegove kvalitete.

mirza-teletovic

Jusuf Nurkić će se u Denver Nuggetsima boriti za što veću minutažu sa Nikolom Jokićem i eventualno Jarnellom Stokesom. Dokazali su na pripremama da se dobro nadopunjavaju, pa fanovi košarke sa ovih prostora mogu očekivati ne baš mali broj partija nakon kojih će biti ponosni.

„We love this game“

Učitaj još novosti