08. 08. 2016 - 12:10
Ovo je njihova tajna uspjeha: Hidžamom do olimpijskog zlata
907
Shares
Ovo je njihova tajna uspjeha: Hidžamom do olimpijskog zlata

OVU METODU PRAKTICIRA I AMEL TUKA

Ovo je njihova tajna uspjeha: Hidžamom do olimpijskog zlata

Mirza HADŽIJSUFOVIĆ
08. 08. 2016 - 12:10
0
Shares

Michael Phelps 19. zlatnom olimpijskom medaljom u karijeri samo je potvrdio da mu nema ravnog. Sjajni Amerikanac bio je u centru pažnje svjetske javnosti, jer su na njegovom tijelu bili primjetni brojni crveni krugovi.

Mediji su prvo pomislili da je u pitanju neki virus ili zaraza, ali dilema je brzo otklonjena.

Phelps je proveo (i to ne prvi put) jedan od najstarijih oblika liječenja i pročišćavanja tijela koje su implementirali drevni Arapi, takozvana hidžama.

Hidžama je medicinska metoda koja pripada maloj hirurgiji a koristi se tako što se na lokalni način pušta krv u cilju njegonog čišćenja. Njom se eliminiše sadržaj iz potkožnog tkiva.

Podsjetimo, Michael Phelps nije jedini sportista koji je koristio hidžamu na ovim Olimpijskim igrama, pošto su isti tragovi na tijelu uočeni kod još nekoliko američkih takmičara.

36fa2bbf00000578-3727698-image-a-1-1470591256523

Ova metoda postala je pravi hit među sportistima, samo što se neki javno ne eksponiraju nakon njene provedbe. Ipak, svi su složni u tome da itekako oslobađa organizam od bola i neželjenih toksina.

Uz pomoć vakuum pumpica  iz tijela se izvlači nečista krv, što popravlja cirkulaciju, razbija trombove, smanjuje masnoću, a ima i druge pozitivne učinke na tijelo. Prema religijskom učenju, hidžamu je preporučio i poslanik Muhammed a. s.

Tako se gimnastičari Alex Naddour i Chris Brooks bukvalno kunu u ovu metodu, a sve je u svijetu slavnih počelo sa Jennifer Aniston.

1

Popularna glumica prva je isprobala ovu metodu i oduševila se, a onda su se tome okrenuli i brojni olimpijci.

Američki gimnastičar Alex Naddour tvrdi da je nakon otkrića hidžame mnogo raspoloženiji, te da mu ona "pruža olakšanje od boli koja je prouzrokovana mnogobrojnim vježbama."

"Ovo je najbolje potrošeni novac", jasno je poručio Naddour.

naddour1

Bivša američka olimpijska plivačica Natalie Coughlin je također pokazala "modrice" na svom Instagram profilu.

Hidžama je prisutna i među bh. sportistima. Tako je naš najbolji atletičar Amel Tuka otkrio da se nakon velikih i napornih takmičenja podvrgava hidžami – tradicionalnom puštanju krvi koje prakticiraju muslimani širom svijeta, a za koju su medicinski stručnjaci rekli da predstavlja pravu blagodat za organizam.

tuka-hidzama

Sigurno je jedno - hidžama je izbor budućnosti...

Piše: Mirza Hadžijusufović

Učitaj još novosti
zatvori
VIDEO PREPORUKA