20. 06. 2016 - 06:45
Cavsi ostvarili nemoguće: LeBron i Irving donijeli prvi naslov...
907
Shares
Cavsi ostvarili nemoguće: LeBron i Irving donijeli prvi naslov u spektakularnom meču

NBA PLAY-OFF

Cavsi ostvarili nemoguće: LeBron i Irving donijeli prvi naslov u spektakularnom meču

M. H.
20. 06. 2016 - 06:45
0
Shares

Cleveland Cavaliersi novi su NBA prvaci. U spektakularnom finalu Cavsi su kao prva ekipa u historiji uspjeli preokrenuti vodstvo od 3:1 Golden Statea.

Tako su u noći s nedjelje na ponedjeljak u sedmoj, odlučujućoj utakmici odigranoj u Oaklandu na krilima LeBrona Jamesa i Kyrieja Irvinga slavili su 93:89 i osvojili su prvi i historijski naslov prvaka.
 
Sa sigurnošću možemo tvrditi da niko ovo nije očekivao, pogotovo nakon 1:3, ali Cavsi su odigali najbolje kada je bilo potrebno i to protiv aktuelnog prvaka, te ekipe s najboljim omjerom ikada u regularnom dijelu sezone.

Ujedno, tako su omogučili svome gradu titulu u jednom od četiri glavna američka sporta koja se čekala nevjerovatne 52 godine, još otkako su Brownsi posljednji put bili NFL prvaci.

Pobjednik je odlučen u samom finišu, tj. u posljednje dvije minute. U tim trenucima nevjerovatni LeBron James je fanstastičnom blokadom zaustavio kontranapad domaćih za vodstvo i pogodio jedno od dva bacanja za odlazak na veliki +4, a Irving je minutu prije kraja pogodio tricu za vodstvo Clevelanda tri razlike.

S druge strane, s pravom možemo reći da je tragičar bio Steph Curry, koji je, kada je bilo najpotrebnije, promašio tri vezane trojke. Tako je meč okončao sa, za njega, slabašnih 17 koševa. Najbolji u redovima već sada bivših prvaka bio je Draymond Green s 32 poena, 15 skokova i devet asistencija. 
 
Na drugoj strani, izvanredan je bio dvojac LeBron James i Irving (Lebron je zabilježio triple-double: 27 poena, te po 11 skokova i asistencija). Irving se zaustavio na poenu manje.



I na kraju, MVP velikog finala jednoglasnom odlukom, treći put u karijeri, je LeBron James. Finalnu seriju je završio s prosjekom od 29.7 poena po utakmici, 11.3 skoka, 8.9 asistencija, a nagradu je primio u suzama.

James je također ostvario nesvakidašnji doseg, šestu godinu za redom igrao je u velikom NBA finalu. Osmi je NBA igrači kojem je to uspjelo, prvi nakon čak 50 godina. Dva je naslova osvojio s Miamijem, 2012. i 2013. godine, a ovaj je sigurno najdraži.

Učitaj još novosti