08. 05. 2016 - 15:30
Lorenzo slavio u Le Mansu i preuzeo prvo mjesto u generalnom...
907
Shares
Lorenzo slavio u Le Mansu i preuzeo prvo mjesto u generalnom plasmanu

VN FRANCUSKE

Lorenzo slavio u Le Mansu i preuzeo prvo mjesto u generalnom plasmanu

08. 05. 2016 - 15:30
0
Shares

Vozač Yamahe Jorge Lorenzo pobijedio je na Velikoj nagradi Francuske, petoj trci sezone u kraljevskoj klasi.

Lorenzo je u Le Mansu došao do druge pobjede ove sezone, prve poslije otvaranja šampionata u Kataru, a 62. u karijeri.

Drugo mjesto, sa deset sekundi zaostatka, zauzeo je Valentino Rossi, a dvojcu Yamahe na pobjedničkom postolju pridružio se Maverick Vinales na Suzukiju.

Pored apsolutne dominacije Lorenza, trku na legendarnoj stazi obilježili su i padovi Marca Marqueza na Repsol Hondi i vozača Ducatija Andree Doviziosa i Andree Iannonea. Od njih trojice, jedino je mladi Španac uspio spasiti svoju trku i domognuti se 13. mjesta, odnosno tri boda.

Lorenzo je u potpunosti kontrolisao trku od starta do cilja, a iza njega se odvijala prava drama. Rossi je izgubio mnogo vremena u prvih nekoliko krugova, kada se borio sa vozačem Yamahe Tech 3 Polom Espargarom, ali je vrlo brzo našao pravi ritam i krenuo sa preticanjima, pa se tako i probio do drugog mjesta.

Vinales je Suzukiju donio prvi podijum od povratka tima u šampionat na početku prošle sezone, a samim tim ostvario svoj najbolji rezultat u kraljevskoj klasi. Vinales je u finišu počeo sustizati Rossija, ali nedovoljno da bi imao šanse da ga ugrozi na drugom mjestu. 

Lorenzo je poslije druge pobjede ove sezone preuzeo prvo mjesto u generalnom plasmanu sa 90 bodova, pet više od Marqueza, a 12 od Rossija.

Učitaj još novosti