07. 03. 2016 - 19:33
Analiza: Hladan tuš na početku stvaranja trostuke vladavine Irca
907
Shares
Analiza: Hladan tuš na početku stvaranja trostuke vladavine Irca

IZGUBIO JE SVOJU PRVU UFC BORBU OD NATE DIAZA

Analiza: Hladan tuš na početku stvaranja trostuke vladavine Irca

Hazim OKANOVIĆ
07. 03. 2016 - 19:33
0
Shares

Šampion perolake kategorije iz Irske je izgubio svoju prvu borbu u velter kategoriji nakon što ga je Nate Diaz oborio lijevom rukom i primorao da se preda u UFC 196 u Las Vegasu.

Zašto je izgubio?

nate-diaz-conor-mcgregor-ufc-3427264

Opravdano je bilo očekivati da McGregor pobijedi, naročito ako se pogleda njegova hrabrost i neiskustvo. Diaz je izgledao kao gubitnik jer je prihvatio ovu borbu samo 11 dana prije same borbe, ali nikada nije tu bio samo radi brojki. Njegova pobjeda je bila napredovanje, ali se ne može porediti sa Ronda Rouseyovi šokantnim skidanjem s trona u novembru od strane Holly Holma.

Ne može se pretjerati s tim da se McGregor takmičio u dvije klase većem takmičenju od one gdje je on šampion, što je direktno uticalo na rezultat. Naravno, Diazovi udarci i vještine se ne smiju zanemariti, ali nije moguće tvrditi da je on najbolji protivnik koji se borio sa McGregorom. Jose Aldo bi uvijek mogao imati tu čast.

conor-mcgregor-nate-diaz-ufc-3427266

Ali Diaz, kao što to dokazi pokazuju, je bio teži protvnik i to zbog svoje veličine i još značajnije svog dosega. Borbe, bez obzira da li u ringu ili na ratištu, će uvijek biti vođene oružjem koje može napasti s veće udaljenosti. Diaz je to iskotistio kao svoju prednost i jedan udarac je odlučno udario McGregora, kada je Irac spustio gard i kada je mislio da je siguran. Nema nikog u perolakoj kategoriji ko bi mogao uputiti takav udarac.

U prvoj rundi, McGregor je odradio odličan prostor zatvarajući prostor, ali je uvijek izgledalo napornije od udaraca koje je zadavao u prijašnjim borbama. Nije bio precizan i udarao je u lakat, ruku i rame. Njegov front-kick u tijelo, udarac koji mnogo koristi, mu je nedostajao vjerovatno zato jer je očekivao Diazov kontra udarac. Rotirajući napadi koji obično forsiraju protivnika da ostane zarobljen ispred McGregovorve lijeve ruke su bili rijetki.

Postoji izreka da u svijetu borbe da dobar veliki čovjek uvijek treba pobijediti dobrog malog čovjeka. McGregor je bio manji i na kraju je bio poražen.

Da li je McGregorova strašna aura slomljena?

gettyimages-513971532-conor-mcgregor-nate-diaz-ufc-3426984

Uvijek je postojao upitnik o tome kako će se McGregor braniti, ali veća briga je bila izgled Irca koji tetura po ringu nakon mnogih udaraca.

Tokom njegove trogodišnje serije u UFC-u, i u njegovoj cijeloj karijeri, briljirao je kada borba ostane na nogama i njegova lijeva ruka može pogoditi svoju metu. Njegove sposobnosti su izgrađene na podešavanju knockout udarca s tom šakom i to je djelovalo na šest UFC žrtava do sada. Protiv Diaza, plan A nije funkcionisao, i McGregor je bio ozbiljno povređen nakon što se našao na pogrešnoj strani razmjene udaraca.

Lako bi bilo ukazati na predaju kao dokaz da McGregorove vještine na tlu nisu baš dobre. Sva tri poraza u njegovoj karijeri su došla kroz predaje ali, u ovoj brobi, Diazov boks ga je povrijedio. Kada su bili na podu nekoliko trenutaka kasnije, poljuljani McGregor nije mogao da se adekvatno brani.

Budući protivnici koji su dobri sa rukama će tražiti utjehu znajući da majstor knockouta McGregor može primiti udarac, i biće fascinantno vidjeti da li će se i dalje šepuriti kada se bude borio sa opasnim borcima.  

Igra težine

conor-mcgregor-ufc-ufc-mcgregor-3427275

McGregorova najhrabrija ambicija je da istovremeno osvoji UFC šampionate u tri kategorije, a samo su BJ Penn i Randy Couture uspjeli da budu šampionu u dvije kategorije i u različitim periodima. Vjerovatno postoji razlog toj rijetkosti. Ovaj rezultat mora biti hladan tuš onima koji vjeruju u taj plan.

Iako je takmičenje bilo u velter kategoriji, sjetimo se da je Diaz laka kategorija, tako da je to još veći udarac za planove McGregora. Amerikanac se četiri puta borio u velter kategoriji sa izmješanim rezultatima, ali njegov dom je laka kategorija, samo jedna kategorija iznad McGregora, i opet njegova prednost u veličini je bila ogromna.

conor-mcgregor-ufc-nate-diaz-3427269

Diaz, prije borbe, je bio na 6. mjestu u lakoj kategoriji, i izgubio je od trenutnog šampiona Don Anjosa u decembru 2014. godine što je zabrinjavajuće kada se radi o onome što čeka McGregora. Sigurno, prelazak u laku kategoriju bi bio ogroman izazov, tako da prelazak u velter kategoriju bi se trebao skroz odbaciti.

Diaz je isključio trajno ograničenje u velter kategoriji, zato što je manji kada se uporedi s borcima koji su drastično smršali kako bi imali 69 kg.

Čini se da je veličina važna. McGregorov X-faktor kroz cijeli njegov uspijeh je bio knockout do kojeg dolazi inteligentnim korištenjem svog dosega, ali veći ljudi mogu uputiti veći udarac.

Kada se borim sa čovjekom u kategoriji u kojoj sam šampion, drobe se pod ovim udarcima,” rekao je. Trajno ostavljajući perolaku kategoriju bi bilo predavanje njegove prednosti ljudima poput Diaza, koji bi mogli da uzmu ono što McGregor ima da ponudi dok bacaju nešto zauzvrat.

Priznanje za velike ciljeve

conor-mcgregor-ufc-mcgregor-ufc-3387988

McGregor je pucao na zvijezde i, iako se suočio sa pravim protivnikom povrede Rafael dos Anjosa, odbio je da se odrekne svoje želje da prebaci borbu na drugi nivo. Pod bilo kojim okolnostima, boraz iz perolake kategorije koji se bori u velter kategoriji je demontracija hrabrosti. Iako nije bio uspiješan, kontekst je ključni dio priče.

Njegov trener John Kavanagh je objavio na tweeteru: “Pokušao. Nije uspio. Nije važno. Pokušaj ponovo. Ponovo doživi neuspijeh. Bolji neuspijeh.” McGregor treba da bude pohvaljen zbog ne pristajanja na pravila normalnosti, iako je na kraju za to plaćen. Njegova odlučnost da ide težim putem je nevjerovatan kvalitet. “Nikada se neću stidjeti poraza, to je dio igre,” izjavio je nakon borbe.

Htio je da postane prvi borac koji bi imao dva UFC pojasa istovremenu, pa kada je šampion Dos Anjos odustao, teška odluka je bila na McGregoru. Mogao je i on odustati i ponovo zakazati meč sa Dos Anjosom, ali ta misao mi nikada nije bila na umu.

Događaj je ostao na njegovim ramenima i, ne po prvi put, prihvatio je kasniju zamjenu. McGregor je čak povećao ulog prihvatajući da se bori u velter kategoriji, jer Diaz ne bi imao vremena da smrša za perolaku kategoriju. Da, Irac nije uspio da ostvari ono što smo mislili da je moguće, ali veći neuspijeh bi bio sadržaj sa čistom briljantnošću.

McGregor je još uvijek kralj u svojoj kategoriji

conor-mcgregor-jose-aldo-ufc-3387971

Da li je irska zvijezda previše nahvaljena? Ne, sve što ste mislili za znate o “Notorious” prije UFC 196 ostaje potpuno tačno. Diaz nije otkrio istinu, niti je otkrio slabosti McGregora.

Prije samo tri mjeseca je dvadesetsedmogodišnjak završio jedan od najboljih vladavina u šampionatu u historiji sporta. Jose Aldo je bio jedini šampion perolake kategorije ikada, nepobijeđen deceniju, i bio je broj 1 u UFC oficijelnom rangiranju u svojoj kategoriji. Nakon mjeseci insistiranja da je on bolji, McGregor je trebao 13 sekundi da to pokaže. Nije postao loš borac preko noći.

Porazom Alde bi bio rezultat koji je vrijedan cijele karijere. Njegove vještine u kavezu ostaju iste, njegov pristup treningu je unikatan i njegov mamac je još više napredovao. Ništa od toga se nije promijenilo nakon poraza od Diaza.

Učitaj još novosti