27. 09. 2015 - 12:24
Priča o Kralju
907
Shares
Priča o Kralju

POSLEDNJI MOHIKANAC

Priča o Kralju

Miloš Marković (Sportske.net)
27. 09. 2015 - 12:24
0
Shares

Frančesko Toti je poslednji Mohikanac.

Nije to fraza, ovaj idiom u njegovom slučaju ima direktno značenje. Jer, Kralj Rima je ostao sam.

Paolo Maldini, Havijer Zaneti, Rajan Gigs, Pol Skols, Džejmi Karager i Stiven Džerard. Ima ih još, aktivnih. Ljudi koji se ne mogu svrstati u Totijevu generaciju, ali kojima vreme nudi šansu za ulazak u legendu.

Upravo je Totijev naslednik Danijele De Rosi jedn od njih. Predvodnici novog talasa, Andres Inijesta, Leo Mesi, te Igor Akinfejev.

No, vremena su se promenila.

Kao poslednji od svoje vrste, Frančesko Toti se odupire zubu vremena, sa setom se osvrće preko ramena kada govori o svojim kolegama koje su boje svojih klubova menjale za nečije druge. Bio na klupi, terenu ili tribinama, to nije razumeo.

"Meni je Roma sve. Sve što bi čovek mogao da poželi - strast, ljubav, radost - klub za koji sam oduvek navijao koji ću bodriti dok sam živ."

klupa-totti

Danas, kada slavi rođendan i puni 39 godina, Toti s punim pravom stoji na pijedestalu legendi fudbalske igre.

Frančesko Toti je debitovao u Romi pod Vujadinom Boškovim 1993. godine. Posvećenost dresu rimskog kluba je za poštovanje i divljenje, uprkos činjenici da sa svojim klubom nije osvojio impresivni broj trofeja. Jedan Skudeto, dve Kup titule i jedan Superkup. Skroman skor koji nije uticao na njegovu reputaciju u globalnim okvirima.

Ambasador UNICEF-a od 2003. godine, Toti je svoj status nesebično stavio u službu drugih, u himanitarne svrhe. Od izdavanja knjiga, preko egzibicija sa Novakom Đokovićem pa sve do prodavanja Mesijevog dresa, Toti je sve radio sa jednim ciljem - ciljem nesebične pomoći drugima.

Proslavio je dres sa brojem deset, dres koji ima posebno značenje za njega i dres koji Roma razmišlja da povuče kada legendarni kapiten ode u penziju.

Ipak, Toti se s time ne slaže.

"Desetka mi je kao druga koža, ali svako treba da dobije priliku da je obuče i proslavi je na najbolji mogući način", rekao je nedavno.

Od skora je najstariji strelac u istoriji Lige šampiona, na utakmici protiv Sasuola je postigao svoj 300. gol za Romu u svim takmičenjima, u klubu u kom je proveo 20 sezona, odigrao 746 utakmica.

Postao je nedavno i najbolji strelac u derbiju Rima, ubacivši Laciju ukupno 40 lopti u mrežu. Proslava koju je izveo sa telefonom i selfijem.

selfie-totti

"Obično se ne slikam, ali srušio sam važan rekord i želeo sam da upamtim taj trenutak. Gol je bio sjajan, slika i ne baš", rekao je u svom šaljivom maniru.

Proslave golova su bile i njegov zaštitni znak. Pre četiri godine jesrušio Bađov rekord u Seriji A postavši najbolji strelac u istoriji domaćeg takmičenja u pobedom nad Barijem.

Podigao je dres, na majici je pisalo: "Kralj Rima nije mrtav."

Nije, niti će ikada biti.

Učitaj još novosti